Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje aast op plek twee tegen Luxemburg

KNVB Media
KNVB Media
13 november 2016, 12:55

Het Nederlands elftal tijdens de laatste training voorafgaand aan het duel met Luxemburg. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal kan zondag in en tegen Luxemburg (aftrap 18.00 uur) de tweede plaats in de WK-kwalificatiepoule overnemen van Zweden. De ploeg van bondscoach Danny Blind moet dan winnen van Luxemburg, op papier de zwakste tegenstander in de groep. Maar wordt het wel zo'n gemakkelijke avond?

Het is flink naar beneden scrollen op de FIFA-website om de huidige positie van Luxemburg op de wereldranglijst te vinden. Pas bij nummer 130 kun je je zoektocht staken. Een positie die overeenkomt met het beeld dat de meesten van Luxemburg hebben. Het Groothertogdom kwalificeerde zich nog nooit voor een eindtoernooi en is slechts zelden op een stuntje te betrappen.

Toch is winnen van de ploeg van bondscoach Luc Holtz geen vanzelfsprekendheid gebleken in de kwalificatiepoule. Bulgarije, Zweden en Wit-Rusland weten er alles van. De Bulgaren grepen zelfs pas in de blessuretijd de winst (4-3). En dat terwijl de Luxemburgers juist in de laatste minuut van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte waren gekomen.

Oranje treft Luxemburg op de moeilijk te bespelen grasmat van het Stade Josy Barthel.

Lustig voorkwam een fiasco

Ook Zweden kende geen gemakkelijke avond in Luxemburg. Mikael Lustig noteerde de enige treffer van de avond en voorkwam daarmee een fiasco voor de directe concurrent van Oranje. Wit-Rusland slaagde er in eigen huis zelfs helemaal niet in om Luxemburg te verslaan. Het werd 1-1. Aurélien Joachim maakte vijf minuten voor tijd de gelijkmaker.

De spits is direct de meest bekende naam in de selectie van Luxemburg. Joachim kwam uit voor Willem II (2012/'13) en RKC Waalwijk (2013/'14) en degradeerde met beide teams. Tegenwoordig speelt de aanvaller voor Lierse SK. Helaas voor hem is hij geblesseerd en dreigt het duel met Oranje te missen.

Afwezigen

De Bulgaren grepen pas in de blessuretijd de winst

Joachim is niet de enige afwezige in het team van Holtz. Net als Nederland heeft Luxemburg een flinke waslijst blessures. Naast Joachim zijn ook de vaste krachten Christopher Martins, Lars Gerson en Anthony Moris niet fit. Dirk Carlson is bovendien geschorst.

Het elftal leunt daarom vooral op de 31-jarige recordinternational Daniel da Mota en FC Metz-verdediger Chris Phillips. En wie weet kan Florian Bohnert het team bij de hand nemen. De pas negentienjarige buitenspeler is een talent van Schalke 04.

Geleerd van de Bulgaren en Zweden

Nederland kan op papier, ondanks de vele afwezigen, een beter elftal op de been brengen. Het zal geleerd hebben van de moeizame duels van onder andere Bulgarije en Zweden en met aanvallend spel proberen de Luxemburgers de wil op te leggen. Aan de hand van de terugekeerde Arjen Robben ligt de begeerde tweede plaats binnen handbereik. Een snel doelpunt kan de ban breken.

Oranje heeft veel afwezigen, maar aanvoerder Arjen Robben is er weer bij.

De NOS zendt de wedstrijd Luxemburg – Nederland live uit op NPO 1. De aftrap is om 18.00 uur. De voorbeschouwing begint om 17.20 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen