Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Derby der Lage Landen aan de hand van feiten en cijfers

KNVB Media
KNVB Media
9 november 2016, 14:48

België won in 2012 het oefenduel tegen Oranje met 4-2. - Foto: KNVB Media

Oranje heeft zes duels op rij niet gewonnen van België en bij geen winst evenaart Oranje het record van zeven duels op rij niet gewonnen. Dit feitje en nog veel meer andere cijfers en statistieken op een rijtje over de 126e Derby der Lage Landen.

De laatste keer dat Oranje drie wedstrijden op rij van België verloor, was tussen 1961 en 1963 (4 duels). In de reeks van 126 derby’s gebeurde het maar drie keer dat Oranje twee thuisduels op rij verloor van de Belgen. De totale thuisbalans tegen België: 34x winst, 15x gelijk, 13x verlies. Het doelsaldo: 171 doelpunten voor, 99 tegen.

Meest voorkomende uitslag

Als er een vierde doelpunt valt, is dat de 500e in de Derby.

De meest voorkomende uitslag tussen Nederland en België is 1-1. Gemiddeld vallen er echter meer goals, vier om precies te zijn. En ook een bijzonder feit is dat als er woensdagavond in de Amsterdam ArenA een vierde doelpunt valt, dat dan de 500e treffer is in de Derby.

De grootste thuiszege op de Belgen was in 1959, toen Oranje met 9-1 won. Andersom moeten we verder terug in de tijd, in 1926 – negentig jaar geleden – verloor Nederland met maar liefst 1-5 van de Zuiderburen.

Debutant?

Als er woensdag een debutant binnen de lijnen komt, dan is dat niet bepaald een bijzonderheid als je kijkt naar de geschiedenis van het Nederlands elftal. Maar liefst 160 internationals maakten hun debuut tegen de Belgen.

De opstelling van Oranje voorafgaand aan het oefenduel in 2012.

De laatsten waren Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Nick Viergever, Bruno Martins Indi en Adam Maher, allemaal in het jaar 2012. Wie weet komen daar woensdag de namen van Bart Ramselaar, Joshua Brenet of Marvin Zeegelaar bij.

November

De maand november is Oranje statistisch gezien niet gunstig gezind tegen België. In november wonnen ‘we’ maar twee van de elf wedstrijden (twee keer winst, 4 keer gelijk, 5 keer verlies). Thuis is de balans twee zeges in zeven duels.

Meer feiten en cijfers? Meer feiten en cijfers? Volg OnsOranje op Twitter.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen