Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Derby der Lage Landen (1): Bakhuys duikt, kopt en scoort

KNVB Media
KNVB Media
7 november 2016, 14:30

Het Nederlands elftal is klaar voor de strijd met België, in 1934 - Foto: KNVB Media

Nederland en België spelen woensdag de 126e Derby der Lage Landen, een van de meest gespeelde interlands ter wereld. In de aanloop naar het duel aandacht voor een tweetal bijzondere duels uit de roemruchte historie van de burenstrijd. In deel 1: de 9-3 zege van Oranje op 11 maart 1934 in Amsterdam, met het historische doelpunt van Beb Bakhuys.

De allereerste officiële ontmoeting tussen de buurlanden was op 30 april 1905, resulterend in een 1-4 overwinning voor Oranje. In de 124 duels die volgden was Nederland iets vaker dan België de sterkste (55 keer winst tegen 41 overwinningen voor de Zuiderburen), maar sinds 1997 is het Oranje niet meer gelukt de Belgen te verslaan.

Onervaren Oranje

In 1934 bereidt het Nederlands elftal zich voor op het WK-kwalificatietoernooi, waarin het in april uit zal komen tegen Ierland en België. Als voorbereiding speelt het team op 11 maart een oefeninterland tegen, jawel, België. Oranje start in het Olympisch Stadion in Amsterdam met een onervaren elftal.

Aanvoerder Puck van Heel heeft met 38 gespeelde interlands bijna net zoveel caps achter zijn naam staan als de overige tien samen. Ter illustratie: de voorhoede van het Nederlands elftal bestaat uit rechtsbinnen Leen Vente (2 caps), midvoor Beb Bakhuys (4 caps) en linksbinnen Kick Smit (1 cap). Toch doet juist dit internationaal onervaren trio de Belgen de das om.

Beb Bakhuys-goal

België begint stormachtig en komt binnen een minuut op 0-1. Daarna neemt Nederland het heft in handen. Bakhuys scoort na 15 minuten niet alleen de gelijkmaker, maar doet dat ook nog eens op een voor die tijd unieke wijze. Met een prachtige snoekduik kopt hij de bal achter de Belgische keeper, waarmee het ‘doelpunt à la Beb Bakhuys’ is geboren.

Beb Bakhuys scoort op befaamde wijze.

Na de goal van Bakhuys is de leeuw los. Smit (17e en 36e minuut), Vente (21e, 63e, 67e en 69e) en nogmaals Bakhuys (69e minuut) schieten en koppen de Belgen volledig stuk. Brichaut en Vanden Eynde scoren nog wel tegen, maar dat is voor de statistieken. De Belgen druipen na 90 minuten met een 9-3 nederlaag af.

 

‘We gaan naar Rome’

Met veel vertrouwen begint Oranje in april aan de kwalificatieduels met Ierland en België en niet zonder reden: de Ieren worden met 5-2 verslagen en de Belgen krijgen nogmaals klop, nu met 4-2. Dat betekent dat Nederland in mei mag afreizen naar de WK-eindronde in Italië, waar het in de eerste ronde uitkomt tegen Zwitserland.

Ondanks de aanwezigheid van 7000 Oranjesupporters, waarvan sommigen op de fiets naar Milaan zijn gekomen (!), verliest Oranje in een teleurstellend duel met 3-2 van de Zwitsers. Het WK-avontuur is na een wedstrijd alweer voorbij. Dat geldt overigens ook voor de Belgen, die zich als nummer twee van de kwalificatiegroep plaatsen voor het WK. Zij leggen het in de eerste ronde met 5-2 af tegen Duitsland.

Statistieken

Nederland - België 9-3 (rust 4-1).

Scoreverloop
1. Voorhoof 0-1, 15. Bakhuys 1-1, 17. Smit 2-1, 21. Vente 3-1, 36. Smit 4-1, 56. Brichaut 4-2, 63. Vente 5-2, 67. Vente 6-2, 69. Bakhuys 7-2, 69. Vente 8-2, Vanden Eynde 8-3, 82. Vente 9-3.

Scheidsrechter
Peco Bauwens

Opstelling Nederland
Van Male, Van Diepenbeek, Van Run, Pellikaan, Anderiesen, Van Heel, Wels, Vente, Bakhuys, Smit, Mijnders.

Weer een doelpunt voor Oranje tegen de Belgen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen