Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aad de Mos blikt vooruit op Derby der Lage Landen

KNVB Media
KNVB Media
3 november 2016, 16:18

Aad de Mos verdiende zijn sporen in België als trainer van KV Mechelen en Anderlecht. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt woensdag 9 november een oefeninterland tegen België. De Rode Duivels zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ploeg waar heel de wereld rekening mee houdt. Aad de Mos ontleedt aankomende tegenstander van Oranje.

De oud-trainer is een specialist als het op de zuiderburen aankomt. De Mos leidde KV Mechelen en Anderlecht naar de finale van de Europa Cup II - won deze zelfs met KV Mechelen - en stond ook enige tijd bij Standard Luik voor de groep. Nog altijd is De Mos een graag geziene gast in België, als analist bij de televisiezenders VTM en 2BE. Over de kansen van Oranje: "Nederland kan zeker winnen van België."

Sterk team

De Mos erkent echter wel dat de Belgen op papier een bijzonder sterk team hebben. "Misschien wel een van de beste elftallen van de wereld. Onder de vorige bondscoach waren er wat strubbelingen, maar onder de nieuwe trainer lijken ze het juiste model te hebben gevonden. Ik verwacht alleen niet dat ze in het nieuwe systeem tegen Nederland gaan spelen. Dan komen ze één op één te staan, ik denk niet dat ze dat willen."

'Op papier heeft België een geweldig elftal, maar het gaat om de uitvoering'

Wereldspelers

Waar Nederland kan pronken met internationale sterren als Wesley Sneijder en Arjen Robben, hebben de Belgen ook twee spelers van internationale klasse: Kevin de Bruyne en Eden Hazard. Spelers die wekelijks uitblinken in de Premier League bij respectievelijk Manchester City en Chelsea. De Mos noemt hen als spelers om in de gaten te houden. "Daarnaast hebben ze in Lukaku een spits die het verschil kan maken."

'De Bruyne en Hazard zijn van het allerhoogste niveau'

Bondscoach

De Belgische nationale ploeg staat sinds deze zomer onder leiding van Roberto Martínez. Hij nam het stokje over van Marc Wilmots. De Mos vindt het onbegrijpelijk dat de zuiderburen voor een Spaanse bondscoach hebben gekozen. "Je ziet zelden dat het goed gaat als er een buitenlander in een andere voetbalcultuur moet werken. België heeft zelf bovendien ook goede coaches. Ik denk dat ik voor Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) en Michel Preud'homme (Club Brugge) had gekozen."

Roberto Martinez wordt bij de nationale ploeg geassisteerd door Thierry Henry. Volgens De Mos zijn vooral de aanvallers blij met de komst van de voormalig Frans international. "Je merkt dat ze veel van hem opsteken", aldus de oud-trainer.

'Een buitenlandse bondscoach gaat zelden goed'

Beladen

De Mos is benieuwd wat de Derby der Lage Landen volgende week allemaal te bieden heeft, al vraagt hij zich af of beide teams zijn van hun sterkste kant zullen laten zien. "Want er is altijd een wedstrijd die erop volgt in de kwalificatie. De vraag is dan of je met je sterkste elftal moet spelen. Toch blijft deze wedstrijd altijd beladen. Niemand in Nederland wil verliezen van de Belgen, terwijl zij zo trots zijn als een pauw omdat zij wel op het vorige EK waren en wij niet."

'Nederland kan zeker winnen'

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen