Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje verliest generale repetitie

KNVB Media
KNVB Media
1 september 2016, 22:39
5:09

Wesley Sneijder en Kevin Strootman balen na de gelijkmaker van de Grieken. - Foto: KNVB Media

Een goed gevoel, dat hoopten het Nederlands elftal en bondscoach Danny Blind over te houden aan de oefeninterland tegen Griekenland. In die opzet slaagde het niet. De generale repetitie op weg naar de direct cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden leverde een 1-2 nederlaag op. Georginio Wijnaldum opende de score al vroeg in het duel, waarna doelpunten van Konstantinos Mitroglou en Giannis Gianniotas ervoor zorgden dat Oranje met een kleine kater richting Zweden zal afreizen.

Vijf jaar lang had Eindhoven moeten wachten voor het weer gastheer mocht zijn van een thuiswedstrijd van Oranje, maar het bleek in de open en enerverende beginfase het wachten waard. Nederland schoot uit de startblokken en nog binnen de minuut nam Quincy Promes het Griekse doel voor een eerste keer onder vuur. Na een poging van aanvoerder Wesley Sneijder en een schotje van Georginio Wijnaldum in de minuten die volgden, was het in de veertiende minuut wel raak.

Knappe actie

Een knappe actie van Vincent Janssen leverde de vroege 1-0 voorsprong op. De aanvaller werd bediend door Steven Berghuis, kapte op de achterlijn zijn directe tegenstander heerlijk uit en sneed de bal zo strak voor het doel langs dat Wijnaldum er letterlijk alleen maar tegenaan hoefde te lopen.

Oranje viert feest na de 1-0 van Georginio Wijnaldum.

Niet lang daarna bewees Jeroen Zoet, die de voorkeur van Blind had gekregen boven Jasper Cillessen en Maarten Stekelenburg, het gelijk van de bondscoach. Met een katachtige reflex tikte hij de knal van Kostas Fortunis stijlvol over de lat.

Oranje had gewaarschuwd moeten zijn, maar was dat niet en moest daar een paar minuten later de tol voor betalen. Mitroglou sloop weg uit de rug van Jeffrey Bruma en knikte volledig vrij van dichtbij de 1-1 binnen. Direct probeerde het Nederlands elftal weer de voorsprong te pakken en het slaagde ook bijna in die opzet, maar de pegel van Sneijder zeilde luttele centimeters langs de verkeerde kant van de kruising. Het bleek meteen het laatste wapenfeit voor de pauze.

Janssen bedrijvig

Ook na de rust was er direct enige opwinding. Janssen nam de Griekse doelman met een knap schot met links onder vuur, maar zag Orestis Karnezis de bal over de lat tikken. Daarna gebeurde er net als in de periode voor de pauze lange tijd bijzonder weinig. Oranje had de bal, maar wist het de Griekse defensie niet echt lastig te maken.

Vincent Janssen was zeer bedrijvig, maar scoorde niet.

Nu een uurtje spelen ging de hartslag van de toeschouwers weer even de lucht in. Janssen werd weggestuurd, leek een mooie kans op de 2-1 te krijgen, maar zag uit zijn ooghoeken Papadopoulos de bal op het moment suprême van zijn voet afglijden. Vijf minuten later was het weer de bedrijvige Janssen die gevaarlijk werd, zijn poging richting de verre hoek vloog ditmaal echter een halve meter langs de paal.

Onnodige tegentreffer

Geheel tegen de verhouding in kwam Griekenland een kwartier voor tijd op een 1-2 voorsprong. Bruma ging in de fout, probeerde dat te herstellen, maar slaagde daar niet in en zag tot zijn schrik dat Giannis Gianniotas de rebound van de door Zoet gepakte inzet van dichtbij wist te verzilveren.

De ingevallen Davy Klaassen was met een schot nog dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet vloog over. Ook het ingezette slotoffensief met de voor Jetro Willems ingevallen Bas Dost sorteerde behoudens een kopballetje van de spits nauwelijks effect, waardoor Oranje met een kleine kater richting het eerste WK-kwalificatieduel tegen Zweden, dat dinsdag op het programma staat, zal afreizen.

Voorafgaand aan en tijdens het duel was er een mooi eerbetoon aan de onlangs overleden 'Oranje Generaal', Winfried Witjes.

De interlandavond in Eindhoven begon veelbeloven, maar eindigde in mineur: de aftermovie.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Griekenland 1-2 (1-1).

Scoreverloop
14. Wijnaldum 1-1, 29. Mitroglou 1-1, 74. Gianniotas 1-2.

Gele kaart
Manolas (Griekenland), Berghuis (Nederland).

Scheidsrechter
Kalkavan (Tur).

Nederland
Zoet, Veltman, Blind, Bruma, Willems (80. Dost), Strootman (65. Hendrix), Wijnaldum (72. Klaassen), Sneijder (65. Pröpper), Berghuis, Janssen, Promes (72. Narsingh).

Blind: 'Dinsdag revancheren' Blind: 'Dinsdag revancheren' Lees hier de reactie van bondscoach Danny Blind op OnsOranje.nl

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen