Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fans hebben belangrijke rol bij Zweden-Nederland

KNVB Media
KNVB Media
12 juli 2016, 11:58

'Uitwedstrijden geven iets extra's. Je hebt echt het gevoel dat je samen achter Oranje staat.' - Foto: KNVB Media

De weg van het Nederlands elftal naar het WK in Rusland in 2018 begint op 6 september meteen met de kraker tegen Zweden. Misschien wel dé uitwedstrijd van de kwalificatie, waarbij Oranje hoopt op de steun van veel Oranjefans. De financieel aantrekkelijke trip staat al maanden in de agenda van de Oranjesupporters Mark van Leeuwen, Laura de Leeuw en Henk van Beek. "Hier moeten we bij zijn. Met de steun van veel fans moet het lukken.''

Een zekerheidje. Zo noemt de 24-jarige Mark van Leeuwen de trip naar Zweden, die begin september op het programma staat. "We gaan met een groep van 10 a 11 man. Deze reis staat al lang op de planning, hier moeten we bij zijn. En het is ook nog eens prima te doen als je goed zoekt. Zo vlieg je voor 40 euro vanaf Weeze naar Stockholm en vanaf Amsterdam vanaf 100 euro."

Altijd feest

Deze reis staat al lang op de planning, hier moeten we bij zijn

Een jaar of zes volgt de Rotterdammer Oranje nu op de voet. "Dat is gekomen door de beelden van de supporters die altijd de wereld over gaan. Altijd feest. Toen ben ik een keer met een uitwedstrijd mee geweest en sindsdien ben ik verkocht. De sfeer is altijd goed. Het mooiste is altijd als we op een plein in het buitenland staan, dat helemaal oranje kleurt. Dat dat plein dan ‘van ons is’, dat geeft steeds weer een kick."

Als het budget het toelaat, is Mark steevast van de partij. Het Nederlands elftal bracht hem al in steden als Praag, Hamburg, Parijs en Brussel. Maar Riga noemt hij als hoogtepunt. "We speelden uit tegen Letland. De hele setting was prachtig. Kleine steegjes in een niet al te grote stad. En dan met z’n allen achter de supportersbus aan. Geweldig! Heel Riga wist dat Oranje er was."

Letland-Nederland: De aftermovie. "Heel Riga wist dat Oranje er was."

Ieren

Na het gemiste EK pakt Mark vol overtuiging de draad weer op. Te beginnen in Zweden. "Als je eenmaal fan bent van een ploeg, moet je er voor blijven gaan. Ook als de prestaties wat minder zijn. Juist dan moet je als supporter laten zien dat je er bent. Heel Nederland heeft het EK gemist. Nu gingen de beelden van feestende Ieren de wereld over. Dat hadden wij kunnen zijn."

De groep waarmee Mark van Leeuwen naar uitwedstrijden gaat, wordt steeds groter.

Hij kijkt uit naar 6 september, als Oranje in Zweden het WK-kwalificatietoernooi opent. Het Oranje-virus verspreid zich binnen de vriendengroep. "Nu gaan er een paar nieuwe vrienden mee. De groep wordt steeds groter."

Kleine landen

De liefde voor Oranje is er niet alleen bij Van Leeuwen. Ook Henk van Beek is al jaren een vaste supporter bij uitwedstrijden van het Nederlands elftal. "Ik heb in 1987 voor het eerst een uitwedstrijd van Oranje bezocht. Inmiddels heb ik denk ik zo'n 60, 70, misschien wel tachtig interlands in het buitenland bijgewoond."

"Absoluut hoogtepunt was Nederland - West-Duitsland. Op 21 juni 1988 zat ik op 18-jarige leeftijd in het stadion in Hamburg. Qua ontlading heb ik nooit meer zo'n bijzondere uitwedstrijd meegemaakt. Maar ook van interlands in kleine landen kan ik genieten. Wit-Rusland-uit, Kazachstan... Dat zijn landen waar je anders niet snel komt."

Vaste groep

Henk van Beek bezocht onder meer het WK in Brazilië.

Van Beek bezoekt de uitwedstrijden van Oranje met een vaste groep, bestaand uit zo'n vijftien leden. Met een grote oranje dubbeldekker reizen ze het Nederlands elftal achterna. "Ik vind het sowieso leuk om andere landen te bezoeken. Als dat dan ook nog eens te combineren is met een wedstrijd van het Nederlands elftal, dan is één plus één al snel drie. Het leuke aan uitwedstrijden is dat je vaak met een vaste groep in het stadion zit. Het is minder massaal dan de thuisduels. Bij uitwedstrijden leer je elkaar als supporters goed kennen. Het geeft iets extra's en je hebt echt het gevoel dat je samen achter Oranje staat."

Goede en slechte tijden

De trouwe supporter heeft Oranje de laatste jaren op alle grote eindtoernooien gesteund. Dat het Nederlands elftal er op het EK in Frankrijk niet bij was, steekt hem. Desondanks blijft Van Beek achter het Nederlands elftal staan. De trip naar Zweden staat dan ook alweer met grote letters in zijn agenda.

"Ik heb geen moment overwogen om te stoppen met het bezoeken van uitwedstrijden. Supporter ben je in goede en slechte tijden. Natuurlijk kan je het weleens oneens zijn met de keuzes van de bondscoach, maar zodra de jongens het veld opkomen moet je achter het team staan en er alles aan willen doen om te winnen. In Zweden zijn wij dus gewoon van de partij!"

Met een groep van ongeveer 15 man reist Henk van Beek het Nederlands elftal achterna. — Foto: Henk van Beek

Debutant

Waar Van Leeuwen en Van Beek al een flink aantal uitwedstrijden van het Nederlands elftal hebben bezocht, is het voor Laura de Leeuw een relatief onbekend gebied. In maart maakte ze haar debuut als Oranjesupporter op vreemde bodem, tijdens de oefeninterland tussen Engeland en Nederland op Wembley. De reis naar Londen maakte indruk op haar.

Het liefst zou ik voortaan bij alle uitwedstrijden van Oranje aanwezig willen zijn

"Londen is sowieso mijn favoriete stad. Toen ik hoorde dat Nederland er moest spelen kon ik het niet laten om niet te gaan. Het was echt heel tof. Het liefst zou ik voortaan bij alle uitwedstrijden van Oranje aanwezig willen zijn, maar dat is qua tijd en geld niet altijd mogelijk. De sfeer is compleet anders dan bij thuiswedstrijden. Iedereen in het uitvak is gekleed in Oranje en het team wordt 90 minuten lang aangemoedigd. De dag voor de wedstrijd mochten we bovendien de afsluitende training bezoeken. Zaten we daar in een verder leeg Wembley. Dat heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt."

Laura de Leeuw (l) hoopt dat het chagrijn rond het Nederlands elftal verdwijnt.

Positief gevoel

Dat De Leeuw juist op dit moment heeft besloten om Oranje te steunen, is best bijzonder. Gezien de mindere periode die het Nederlands elftal achter de rug heeft, kan ze geen successupporter worden genoemd. De Leeuw hoopt dat de komende tijd het chagrijn rond het Nederlands elftal verdwijnt.

"Zelf probeer ik ook het positieve gevoel rond Oranje terug te brengen, want in mijn ogen heeft het team dat juist nodig. Kijk naar het afgelopen EK, naar de fans van Noord-Ierland en Wales. De spelers voelden zich ontzettend gesteund door de supporters en maakten daardoor indruk. In Nederland moet dat ook kunnen."

Zin

Aan De Leeuw zal het niet liggen. Zij besloot direct na de interland tegen Engeland dat het voor haar niet bij die ene uitwedstrijd zou blijven. In september is ze opnieuw van de partij, als Nederland het opneemt tegen Zweden. Waar ze de uitwedstrijd in Engeland bezocht met een oud-collega, reist ze naar Stockholm af met een vriendin die ze via internet heeft leren kennen. "Na het WK 2014 had ik heel erg de behoefte om met andere vrouwen over voetbal te praten. Via de website Tumblr ben ik met een aantal meiden in contact gekomen. Samen hebben we een groep opgericht en met één van die meiden ga ik nu naar Stockholm. Ik heb er erg veel zin in!"

Kaartverkoop Kaartverkoop Ook mee naar Zweden? De kaartverkoop loopt tot en met 2 augustus. Kijk hier voor meer informatie.

Facebook Facebook Laat zien dat je erbij bent en meld je aan via ons Facebook-event!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen