Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorbeschouwing oefenduel Nederland tegen Oostenrijk

KNVB Media
KNVB Media
4 juni 2016, 10:40

Nederland juicht, nadat Vincent Janssen Oranje op een 1-0 voorsprong heeft gezet tegen Polen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal komt vanavond in actie tegen Oostenrijk. Om 20.30 uur wordt de aftrap verricht in het Ernst Happel Stadion in Wenen. Het is voor Oranje de laatste interland van het seizoen 2015/2016.

Het Ernst Happel Stadion is nagenoeg uitverkocht voor de oefeninterland. Vrijdagochtend waren er al 48.000 kaarten over de toonbank gegaan. Daarvan zijn er 250 afgenomen door Nederlandse fans. Het gros van de overige kaarten is gekocht door fans van het thuisland. Voor hen vormt de wedstrijd tegen het Nederlands elftal de laatste oefeninterland in aanloop naar het Europees kampioenschap in Frankrijk.

Voor Oranje staat het duel tegen Oostenrijk, net zoals de voorgaande oefeninterlands tegen Ierland en Polen, in het teken van de voorbereiding op de WK 2018-kwalificatiecyclus die begin september van start gaat. De verwachting is dat bondscoach Danny Blind ook in dit duel een aantal wijzigingen in zijn basiselftal doorvoert, om zoveel mogelijk spelers aan het werk te kunnen zien.

Goede herinneringen

Na een tegenvallend optreden vorige week tegen Ierland, kwam Nederland afgelopen woensdag tegen Polen een stuk beter voor de dag. Oranje wist dat duel te winnen dankzij doelpunten van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum. Nederland hoopt de lijn uit die interland vanavond in Wenen door te kunnen trekken. Blind bewaart in ieder geval goede herinneringen aan de locatie waar de interland wordt gespeeld. 21 jaar geleden wist hij als speler van Ajax in het Ernst Happel Stadion de Champions League te winnen.

Georginio Wijnaldum schoot Oranje naar een overwinning tegen Polen.

De Oostenrijkse ploeg is echter een niet te onderschatten tegenstander. Uit de statistieken blijkt dat de Alpenlanders weinig onder doen voor Nederland. In de achttien eerder gespeelde ontmoetingen trok Nederland acht keer aan het langste eind, zes keer won Oostenrijk. De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden was op 9 februari 2011. Destijds was Oranje met 3-1 te sterk, dankzij doelpunten van Wesley Sneijder, Klaas Jan Huntelaar en Dirk Kuyt. Kevin Strootman en Luuk de Jong maakten in dat duel hun debuut in het Nederlands elftal.

Blikvangers

Het enige doelpunt van Oostenrijk in de voorgaande ontmoeting kwam op naam van Marko Arnautovic. De voormalig speler van FC Twente - tegenwoordig spelend voor Stoke City in Engeland - is nog altijd één van de blikvangers in de selectie van bondscoach Marcel Koller. Datzelfde geldt voor David Alaba. De middenvelder is een vaste waarde in de nationale ploeg, maar geldt ook als één van de sterkhouders van Bayern München. De ploeggenoot van Arjen Robben kwam afgelopen seizoen tijdens 30 competitiewedstrijden in actie namens de Rekordmeister en had daarmee een wezenlijk aandeel in het landskampioenschap van Bayern München.

Kevin Strootman en Luuk de Jong maakten in de vorige ontmoeting met Oostenrijk hun debuut in Oranje.

Een andere bekende naam in de Oostenrijkse selectie is die van Marc Janko. De lange spits speelde twee seizoenen voor FC Twente en wist met de Tukkers in 2011 de KNVB Beker te winnen. Na omzwervingen bij FC Porto, Trabzonspor en Sydney FC streek Janko een jaar geleden weer neer in eigen land, bij FC Basel. De Oostenrijkse bondscoach kan daarnaast beschikken over Christian Fuchs, die afgelopen seizoen vriend en vijand verbaasde door in Engeland met Leicester City landskampioen te worden.

Scheidsrechter

De oefeninterland tussen Oostenrijk en Nederland staat onder leiding van scheidsrechter Undiano Mallenco. De 42-jarige Spanjaard had een keer eerder de touwtjes in handen bij een wedstrijd van het Nederlands elftal. Tijdens het WK in Zuid-Afrika in 2010 floot hij de achtste finale tussen Nederland en Slowakije (2-1). De arbiter krijgt in Wenen assistentie van zijn landgenoten Diego Barbero Sevilla en Teodoro Sobrino Magan. Carlos Clos Gomez eveneens afkomstig uit Spanje is vierde official.

De basiself van Oranje tegen Polen (v.l.n.r.): Virgil van Dijk, Steven Berghuis, Kenny Tete, Vincent Janssen, Marco van Ginkel, Jasper Cillessen, Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Quincy Promes, Jeffrey Bruma en Riechedly Bazoer.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen