Oranje en Engeland zeer aan elkaar gewaagd

27 maart 2016, 13:37

Vijf maal won het Nederlands elftal in de geschiedenis van Engeland, vijf maal ging Oranje onderuit en negen maal eindigde een interland in een gelijkspel. Het belooft dinsdag een spannende strijd te worden op Wembley!

De allereerste keer dat Nederland en Engeland elkaar troffen, was in 1935. In het Olympisch Stadion trokken de Engelsen nipt aan het langste eind, door dankzij een goal van Fred Worrall met 0-1 te winnen. Overigens speelde Oranje in het verleden ook meermaals tegen het amateurelftal van Engeland, en twee maal op de Olympische Spelen tegen het team dat toen officieel Groot-Britannië heette.

De laatste interland liep juist beter af voor het Nederlands elftal. Op Wembley wist het team van bondscoach Bert van Marwijk, eind februari 2012, de tegenstander op eigen grond te kloppen. Het werd 2-3.

Knotsgek

Het was een knotsgekke wedstrijd, want ruim tien minuten na rust had Oranje slechts één minuut nodig om twee maal te scoren. Klaas Jan Huntelaar en Arjen Robben leken het duel in één klap te beslissen. Maar vijf minuten voor tijd zorgde eerst Gary Cahill voor de aansluitende treffer, en in de laatste minuut maakt Ashley Young zelfs gelijk.

Waar bondscoach Stuart Pearce opgelucht ademhaalde dat zijn ploeg in ieder geval niet verloor in eigen stadium, zorgde Robben er diep in blessuretijd voor dat dit alsnog gebeurde.

Dinsdag ontmoeten beide teams elkaar opnieuw, voor hun vriendschappelijke interland. De aftrap is om 21.00 uur in een volledig uitverkocht Wembley, het stadion dat van 2000 tot 2007 werd verbouwd, en sindsdien een capaciteit van 90.000 toeschouwers heeft. Onder hen zullen 500 Nederlandse supporters zitten.

Leuk detail is dat een Nederlandse scheidsrechter de allereerste wedstrijd na de verbouwing leidde. Pieter Vink was uitgenodigd om het jeugdduel tussen Engeland en Italië in goede banen te leiden en zo het verbouwde stadion ‘in te wijden’.