Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje heeft geen moeite met Finland: 2-0

KNVB Media
KNVB Media
24 maart 2017, 19:28

Jeremiah St. Juste maakte de openingstreffer voor Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

De nieuwe generatie van Jong Oranje is vrijdag goed begonnen aan de voorbereiding op de EK-kwalificatie. In Murcia rekende de ploeg van Art Langeler in een vriendschappelijk duel af met Finland. Dankzij doelpunten van Jeremiah St. Juste en Pelle van Amersfoort werd het 2-0.

Jong Oranje speelt komende zomer geen EK. En dus is Langeler met zijn ploeg al in voorbereiding op de EK-kwalificatie die uiteindelijk wel een ticket moet opleveren. Het EK van 2019 in Italië is het hoofddoel.

De spelers die daar moeten gaan excelleren, kwamen deze week in Murcia voor het eerst in 2017 bij elkaar. Vorig jaar speelde deze generatie alvast één duel voor Jong Oranje. Tegen de sterke EK-ganger Portugal werd het knap 1-1.

Linkerkant

De tegenstander van vrijdag was van andere orde. Op één fase in de eerste helft na konden de Finnen het de ploeg van Langeler (dat speelde met maar liefst acht debutanten) nauwelijks moeilijk maken. Nederland drong de ploeg terug op eigen helft en creëerde kans na kans. Vooral de linkerkant met PSV'ers Bart Ramselaar en Steven Bergwijn was een ware plaag voor de Finse tegenstander. Ramselaar kwam zelfs twee keer oog in oog met de doelman, maar wist niet te scoren.

Ook Sam Lammers had voor rust een soortgelijke kans, terwijl Van Amersfoort en opnieuw Ramselaar het probeerden met een gevaarlijk schot van afstand. Allen kregen zij de 0-0 niet van het scorebord.

Sam Lammers was één van de acht debutanten bij Jong Oranje.

Fins verzet

In de tweede helft brak Jeremiah St. Juste de ban. De verdediger van Heerenveen kopte raak na een corner van Frenkie de Jong: 1-0. Het Finse verzet was daarmee definitief gebroken. Jong Oranje bleef gevaar stichten en was met name vanuit dode spelmomenten dicht bij de 2-0. Van Amersfoort (twee keer) en Lammers zagen hun inzetten zelfs van de lijn worden gewerkt.

Tien minuten voor tijd viel de 2-0 alsnog. Na een goedlopende aanval bediende Jeremy Helmer Pelle van Amersfoort op maat. De lange Heerenveen-middenvelder kopte knap raak. In het vervolg van de wedstrijd speelde Jong Oranje in een hoog tempo de bal rond. Kansen creëerde het niet meer.

Counter

Ik vind dat de score hoger uit had moeten vallen”

Langeler had goede en minder goede dingen gezien tijdens het duel. “In de eerste helft hebben we een fase gehad waarin we niet zuinig genoeg waren op het balbezit en bij balverlies de verkeerde keuzes maakten. Hierdoor kon Finland vanuit de counter soms voor gevaar zorgen. In de tweede helft ging dat een stuk beter en is Finland helemaal niet meer gevaarlijk geweest. Ik vind wel dat de score hoger uit had moeten vallen.”

De selectie van Jong Oranje heeft volgens Langeler potentie. “Er zit veel enthousiasme in deze ploeg en ze willen er hard voor werken. Op deze leeftijd is het echter ook logisch dat er nog wat wisselvalligheid en naïviteit in het spel zit. Daar gaan we mee aan de slag.”

Maandag wacht het tweede en laatste duel in Murcia. Om 16.00 uur is Oostenrijk de tegenstander. De elf spelers die vrijdag niet in actie kwamen (Langeler wisselde niet), krijgen dan de kans om zichzelf te bewijzen.

Statistieken:

Wedstrijd:
Jong Oranje – Finland 2-0

Scoreverloop:
53. St. Juste 1-0, 79. Van Amersfoort 2-0.

Opstelling Nederland:
Drommel, Ter Avest, St. Juste, Van Bruggen, Verdonk, De Jong, Ramselaar, Van Amersfoort, Helmer, Lammers en Bergwijn.

OnsOranje OnsOranje Meer over Jong Oranje is te vinden op OnsOranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen