Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vernieuwd Jong Oranje houdt stand tegen Portugal

KNVB Media
KNVB Media
15 november 2016, 20:24
5:09

Richairo Zivkovic krijgt de felicitaties na zijn benutte strafschop. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdag het oefenduel tegen Portugal met 1-1 gelijkgespeeld. Richairo Zivkovic maakte op de goedgevulde Vijverberg in Doetinchem de enige Nederlandse treffer vanaf de stip.

Jong Oranje bouwt aan een nieuw team. De ploeg van Art Langeler liep kwalificatie voor het EK in 2017 mis. Daarom ligt de focus nu al op het Europese eindtoernooi in 2019. Langeler riep voor het treffen met Portugal vooral spelers op van de nieuwe generatie. Alleen de jaargang 1997 was grotendeels afwezig. Zij kwamen deze week in actie voor Onder 20 tegen Frankrijk.

Portugal was direct een flinke testcase voor de nieuwe lichting van Jong Oranje. De ploeg van Rui Jorge kwalificeerde zich ongeslagen voor het EK en heeft een aantal grote talenten in de gelederen. Zo heeft Bruno Fernandes van Sampdoria al bijna 100 wedstrijden in de Serie A gespeeld en staat Ruben Néves van FC Porto op de radar van bijna alle Europese topclubs.

Het basisteam van Jong Oranje tegen Portugal.

Onwennig

Toch kon Jong Oranje zich goed meten met de opponent. Soms was het spel (logischerwijs) wat onwennig, maar regelmatig legde het team mooie combinaties op de mat. Portugal speelde op zijn gebruikelijke wijze. Het wachtte af en loerde op de kansen die vanzelf zouden komen.

Hoogtepunten bleven, op wat speldenprikjes aan beide kanten na, een tijd uit. Na een half uur kwam Portugal echter op voorsprong. Iuri Medeiros krulde de vrije trap van 'net buiten de zestien' langs de muur. Keeper Hidde Jurjus stond aan de grond genageld: 0-1.

Ié legt Ouwejan over de knie; strafschop voor Jong Oranje.

Na vijf minuten was het alweer gelijk. Linksback Thomas Ouwejan slalomde door de Portugese verdediging totdat Edgar Ié hem over de knie legde. Scheidsrechter Jonathan Lardot gaf een strafschop. Richairo Zivkovic wist hier wel raad mee. De spits van FC Utrecht plaatste de bal perfect in de hoek.

Kansen schaars

Kevin Diks gaat het kopduel aan met Diogo Jota.

Na rust waren de kansen schaars. Invaller Daniel Podence profiteerde bijna van een slordigheidje in de Nederlandse defensie. Zijn schot was echter geen probleem voor Jurjus. Aan de andere kant probeerde Riechedly Bazoer het met een vrije trap. Zijn schot ging recht op doeman Bruno Varela af. Ook Gervane Kastaneer stichtte wat gevaar. Zijn kopbal, na een goede voorzet van Joris van Overeem, ging naast.

In de slotfase zette Portugal aan om alsnog de overwinning te forceren. Een schot van Forence ging via Riedwald net over. Ook bracht Jurjus nog twee keer knap redding op schoten van afstand van Fernandes en opnieuw Forence.

Het slotakkoord was voor Jong Oranje. Een goede vrije trap van Joris van Overeem werd door Vincent Vermeij net over gekopt. De 1-1 bleef daarmee op het scorebord staan. Een goed resultaat tegen een sterke tegenstander; het geeft hoop voor de toekomst.

Statistieken

Wedstrijd
Jong Oranje – Portugal 1-1 (1-1)

Scoreverloop
31. Medeiros 0-1, 36. Zivkovic (pen.) 1-1

Scheidsrechter
Lardot (België)

Gele kaart
Diks (Nederland), Guedes (Portugal)

Opstelling Nederland
Jurjus, Hoedt, St. Juste, Diks (57. Dumfries), Ouwejan (76. Lartey Sanniez), Bazoer (62. Van Bruggen), Riedewald, Van Overeem, Kastaneer (76. Vermeij), Joosten (76. Van Crooy) en Zivkovic.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen