Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Olympisch Oranje: Beijing 2008

KNVB Media
KNVB Media
4 maart 2016, 11:10

Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen spelen het Olympisch Kwalificatietoernooi in Nederland en hopen zich, voor het eerst in de historie, te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het Nederlands elftal en Jong Oranje gingen hen al voor. In deel III (slot) van een drieluik over ‘Olympisch Oranje’, een verslag van Oranje op de Zomerspelen van 2008.

Bondscoach Foppe de Haan

Sinds 1952 heeft Nederland geen wedstrijd meer gevoetbald op de Olympische Spelen. Daar komt in 2008 verandering in, met dank aan het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar in 2007. De eerste vier van dit toernooi plaatsen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Beijing. Dat blijkt geen enkel probleem voor Jong Oranje. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan is oppermachtig en kroont zich, via een 4-1 overwinning op Joegoslavië, tot Europees Kampioen. Het ticket voor Peking is een prachtige bonus.

Hitte, smog en geen sfeer

Voor de Spelen, waar een leeftijdsgrens van 23 jaar geldt, mag Oranje drie dispensatiespelers meenemen. Vanwege het EK in Zwitserland/Oostenrijk dat in de zomer van 2008 plaatsvindt, komen daar geen A-internationals voor in aanmerking. De keuze valt uiteindelijk op Roy Makaay, Gerald Sibon en Kew Jaliens. Ondanks een lange voorbereidingsperiode met oefentoernooien in Zweden en Hong Kong, begint het Olympisch elftal matig aan de Spelen. Niet alleen zorgen de hitte (regelmatig meer dan 35 graden), hoge luchtvochtigheid en smog voor veel problemen, ook de stemming is niet best. Oranje speelt zijn wedstrijden in Tianjin en Shenyang, ver verwijderd van Beijing, en merkt daar weinig van de Olympische sfeer. 

Sibon redt Oranje

Nederland opent met een 0-0 gelijkspel tegen Nigeria en staat in het tweede groepsduel vlak voor tijd met 2-1 achter tegen de Verenigde Staten. Uitschakeling dreigt, maar dankzij een doeltreffende uithaal in blessuretijd van invaller Gerald Sibon speelt Oranje gelijk en mag het blijven dromen van de Olympische titel. Dan moet er wel gewonnen worden van Japan en het resultaat van Nigeria-Verenigde Staten moet meezitten. Dat gebeurt: Oranje wint via een benutte strafschop van Gerald Sibon met 1-0, terwijl de Amerikanen met 2-1 onderuit gaan tegen Nigeria. De kwartfinale is een feit. 

Di Maria dodelijk

Messi op weg naar de 1-0. 

Met Diego Maradona als aandachtig toeschouwer treedt het Olympisch elftal aan tegen Argentinië, met spelers als Lionel Messi en Angel Di Maria een van de favorieten voor de toernooizege. In Shanghai speelt Oranje zijn beste wedstrijd van het toernooi. Messi zet de Argentijnen op een 1-0 voorsprong, maar Otman Bakkal maakt al snel gelijk, waarna zich een gelijkopgaande strijd ontvouwt. Royston Drenthe krijgt in de 87e minuut dé kans om Nederland naar de halve finale te schieten, maar mist jammerlijk. Dat komt Oranje duur te staan, in de verlenging schiet Di Maria de Olympische droom aan diggelen. Terwijl het Olympisch elftal naar huis vliegt zonder zelfs maar Beijing te hebben gezien, verslaan de Argentijnen in de finale Nigeria (1-0) en maken daarmee hun favorietenrol waar.

Voor de Spelen in Rio de Janeiro wist Jong Oranje zich niet te plaatsen. Hopelijk lukt dat de OranjeLeeuwinnen wel. De 4-3 overwinning op Zwitserland is in ieder geval een goede eerste stap. Morgen spelen de OranjeLeeuwinnen tegen Noorwegen hun tweede wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen