EK ver weg voor Jong Oranje

9 oktober 2014, 20:47

Jong Oranje heeft vanavond in Alkmaar met 0-2 verloren van Portugal. In de heenwedstrijd van de play-offs voor plaatsing op het EK 2015 in Tsjechië waren de Portugezen te sterk voor de ploeg van coach Adrie Koster. Aanstaande dinsdag 14 oktober volgt de return in Pacos de Ferreira, Portugal. Nederland moet met minimaal twee doelpunten verschil winnen om kans te maken op deelname aan het Europees eindtoernooi.

In de openingsfase van de wedstrijd was de eerste kans voor Jong Oranje. Aanvaller Elvis Manu kreeg de kans om de score te openen, maar raakte de onderkant van de lat. De ploeg van Adrie Koster had moeite het spel te maken en Portugal groeide in de wedstrijd. Dat leidde tot kansen voor de Portugezen, waardoor keeper Warner Hahn voor Nederland een aantal keer redding moest brengen.

In de extra tijd  van de eerste helft ging het dan toch mis voor de Jong Oranjemannen. Van Beek maakte een overtreding op Bernardo Silva en de Griekse scheidsrechter Sidiropoulos legde de bal op de stip. Sergio Oliveira schoot de penalty binnen: 0-1.

Counter

De tweede helft probeerde Nederland langszij te komen. De grootste kans Jong Oranje was wederom voor Elvis Manu, die een bal net overgetikt zag door de Portugese keeper José Sa. In de 82e minuut kwam Portugees Carlos Mané uit een counter een op een te staan met keeper Hahn en gooide met zijn doelpunt de wedstrijd in het slot. Hierdoor reist Jong Oranje met een 0-2 achterstand af naar Portugal.

Teleurstellend

Coach Adrie Koster: "‘De uitslag van deze wedstrijd is teleurstellend. Het team heeft hard gewerkt om de wedstrijd te winnen, maar we speelden vanavond tegen een sterke tegenstander. De return wordt lastig, maar we gaan er alles aan doen om ons te plaatsen.’"

Jong Oranje eindigde in de groepsfase voor EK-kwalificatie op een tweede plek in poule drie achter Slowakije. Via loting werd de ploeg van coach Koster gekoppeld aan Portugal. Naast Nederland en de Portugezen strijden nog twaalf  landen in deze finale play-off ronde voor de resterende zeven plekken op het eindtoernooi. Tsjechië is als organisator en thuisland automatisch geplaatst voor het EK in 2015.