Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-update (19): OranjeLeeuwinnen in de finale!

KNVB Media
KNVB Media
4 augustus 2017, 11:02

Grote vreugde in Enschede na de 3-0 zege in de halve finale op Engeland. - Foto: KNVB Media

Nederland is gastheer van het Europees kampioenschap vrouwen. Wat gebeurt er allemaal rond WEURO 2017? Hier op KNVB.nl gedurende het toernooi elke ochtend een kersverse EK-update.

Nogmaals genieten!

Van de beelden van die historische avond in Enschede. Waar de Nederlandse vrouwen in de halve finale van het EK Engeland met 3-0 versloeg.

Bekijk de samenvatting van Nederland-Engeland (3-0).

Nog een keer, Vivianne?

Vijf speelsters uit de huidige Oranjeselectie weten hoe het voelt om Europees kampioen te worden. In de zomer van 2014 kroonden Vivianne Miedema, Jill Roord, Dominique Janssen, Lineth Beerensteyn en Sisca Folkertsma zich met Vrouwen onder 19 tot de beste van Europa. In de finale van het EK, dat in Noorwegen plaatsvond, was Oranje met 1-0 te sterk voor Spanje. De winnende treffer kwam van de schoen van Miedema, topscorer met zes doelpunten en gekozen tot beste speelster van het toernooi.

Vivianne Miedema met de EK-trofee in 2014.

Wonderlijke finalisten

Denemarken dus. Dat is de laatste horde voor de Oranjevrouwen op weg naar een historische Europese titel.  Ook de Deense vrouwen van bondscoach Nils Nielsen beleven momenteel wonderlijke weken tijdens WEURO 2017. Hun finaleplaats is al net zo verrassend als die van Nederland. Nadat Denemarken in de kwartfinale zevenvoudig Europees kampioen Duitsland uit het toernooi stootte, had het team donderdag na een wedstrijd zonder goals de strafschoppenserie nodig om het taaie Oostenrijk van zich af te schudden. 

Penaltykiller Petersen

Ze deed het vier jaar geleden en nu weer. Stina Lykke Petersen is de penaltykiller van het internationale vrouwenvoetbal. Vier keer stond Oostenrijk in de halve finale achter de penaltystip en vier keer kwam Petersen als winnaar uit de strijd. De Deense goalie zag in de 13e minuut al hoe Sarah Puntigam vanaf elf meter veel te hoog mikte en was ook in de beslissende strafschoppenreeks drie maal de baas, waardoor Denemarken de serie met 3-0 won.

"Ik heb gewoon op mijn instinct vertrouwd en naar de speelster gekeken. Dat werkte. Vier strafschoppen, geen goals", was het korte commentaar van uitblinker Petersen die vier jaar geleden met Denemarken zowel in de kwartfinale (Frankrijk) als in de halve finale (Noorwegen) aan de bak moest in de penaltyserie. Ervaring genoeg dus.

Record (1)

De kleine grote Daniëlle van de Donk.

Het stadion van FC Twente was gevuld met 27.093 toeschouwers. Nooit eerder zaten in Nederland zo veel mensen in het stadion voor een vrouwenvoetbalwedstrijd. Oranje verbrak donderdag in de halve finale het record dat eerder in het EK-toernooi werd neergezet. Het openingsduel Nederland-Noorwegen trok op 16 juli in totaal 21.732 toeschouwers naar de Utrechtse Galgenwaard.

Record (2)

Doe nog maar een record. Die van tv-kijkers ditmaal. Want de halve finale tussen Nederland en Engeland leverde donderdag op NPO1 een recordaantal televisiekijkers op. Liefst 2,8 miljoen Nederlanders zaten voor de buis. Nog niet eerder keken zo veel mensen tegelijk naar de verrichtingen van de Oranjevrouwen. Het laatste pouleduel met België, op maandag 24 juli, was tot nu toe de best bekeken wedstrijd met 2,4 miljoen kijkers.

Zwitserse leiding

De finale staat zondag onder leiding van de Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli (37). Zij wordt aan de zijlijnen geassisteerd door haar landgenote Belinda Brem en de Kroatische Sanja Rodjak Karsic. Bibiana Steinhaus uit Duitsland is vierde official. Katrin Rafalski, eveneens Duitse, fungeert als reserve assistent-scheidsrechter. Staubli is een ervaren arbiter. Ze fluit al elf jaar op internationaal niveau en was voor dit toernooi actief op de EK's van 2009 en 2013 en het WK in 2015. Ook leidde zij twee jaar geleden de Champions League-finale tussen FFC Frankfurt en Paris Saint-Germain. De Zwitserse had eerder het toernooi de leiding over drie duels. In de groepsfase waren dat de wedstrijden Engeland-Schotland (6-0) en Zweden-Italië (2-2), in de kwartfinale Engeland-Frankrijk (1-0).

Al een miljoen verdiend

Wie Europees kampioen wordt, verdient eer, glorie en eeuwige roem. Maar ook een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dat is namelijk de bonus van UEFA voor de winnaar van het EK. Ook de verliezend finalist heeft weinig te klagen. Die mag een miljoen euro aan prijzengeld mee naar huis nemen. Het is dus op voorhand al kassa voor de OranjeLeeuwinnen.

ToernooiPrijzengeldAantal teams
Winnaar€ 1.200.000,-1
Verliezend finalist€ 1.000.000,-1
Halve finale€ 700.000,-2
Kwartfinale€ 500.000,-4
Groepsfase€ 300.000,-8

EK Vandaag

Uitpuffen en bijkomen. Voor de teams van Nederland en Denemarken staat de dag van vandaag in het teken van herstel. Daar zullen vooral de Deense vrouwen behoefte aan hebben, aangezien zij 120 slopende minuten in de benen hebben.

Tot zondag, 17.00 uur!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen