Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-update (18): De dag van de halve finale

KNVB Media
KNVB Media
3 augustus 2017, 10:20

Foto: KNVB Media

Nederland is gastheer van het Europees kampioenschap vrouwen. Wat gebeurt er allemaal rond WEURO 2017? Hier op KNVB.nl gedurende het toernooi elke ochtend een kersverse EK-update.

EK Vandaag

Ja, daar hoeven we niets meer over te vertellen. Vier teams zijn nog in de race voor de Europese titel van 2017. Om 18.00 uur strijden Denemarken en Oostenrijk in Breda om een plek in de finale. Daarna zijn Nederland en Engeland aan de beurt. Zij staan om 20.45 uur in Enschede klaar voor de aftrap. Het FC Twente stadion is volledig uitverkocht. Voor Denemarken-Oostenrijk in het Rat Verlegh Stadion zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Fanzone, vervoer, pendelbussen

Ga je vandaag naar Enschede? Lees dan eerst alle praktische informatie over het openbaar vervoer, de pendelbussen, de Fanzone en de Oranjeparade.

Info! Info! Over tickets, vervoer, parkeren en nog veel meer.

Fit of niet?

Is Stefanie van der Gragt op tijd fit voor de halve finale? Dat zal pas op het laatste moment bekend worden. "Het gaat de goede kant op", aldus bondscoach Sarina Wiegman woensdag voor de laatste training. "Ze wordt nu getest, dan weten we morgen hoe ze daaruit komt." De bikkelharde verdediger viel zaterdag in de rust van de kwartfinale tegen Zweden (2-0) uit met een knieblessure, een kwetsuur die haar al eerder in het seizoen parten speelde. Het meespelen van Van der Gragt is het enige vraagteken aan Oranjezijde. De Engelsen moeten verder zonder hun eerste keeper Karen Bardsley die in de kwartfinale tegen Frankrijk haar kuitbeen brak.

Stefanie van der Gragt (links) hoopt erbij te zijn tegen Engeland.

Acht jaar geleden

Jill Scott is geschorst voor de halve finale tegen Nederland.

Ja, toen werden de OranjeLeeuwinnen ook op een ochtend wakker met in het achterhoofd dat ze 's avonds de halve finale van het EK moesten spelen. Ook tegen Engeland, net als vanavond. Van de huidige selectie waren vier spelers er destijds in Finland ook bij: Sherida Spitse, Shanice van de Sanden, Loes Geurts en Angela Christ. Zij zullen nog vaak hebben teruggedacht aan de winnende goal van Jill Scott in de verlenging. Dat scenario gaat zich niet herhalen, aangezien plaaggeest Scott is geschorst en vanavond in Enschede op de tribune zit.

De scheids

Dat is Stéphanie Frappart uit Frankrijk. En die kennen we, want Frappart floot ook de openingswedstrijd in de Galgenwaard tegen Noorwegen. Daar maakte Oranje een vliegende EK-start door met 1-0 te winnen dankzij de rake kopbal van Shanice van de Sanden. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Arbiter Frappart leidde verder ook nog de groepsduels Denemarken-Noorwegen (1-0) en Zweden-Rusland (2-0), en de kwartfinale Oostenrijk-Spanje (0-0). Het EK is het tweede grote toernooi voor de 33-jarige Française. Ze was twee jaar geleden ook actief op het WK in Canada.

Stéphanie Frappart (uiterst rechts) floot ook de openingswedstrijd Nederland-Noorwegen (1-0).

Pepernoten

Al sinds de start van het toernooi ligt de tijdelijke thuisbasis van de Engelse ploeg in Utrecht. Ze slapen in Hotel Mitland en trainen bij Sporting'70. Vrijwilligers van de amateurclub doen er alles aan om het hun gasten op sportpark Voordorp naar de zin te maken en dat lukt. "We voelen ons hier heel welkom", verkondigde bondscoach Mark Sampson al op de website van de FA. Misschien dat de oer-Hollandse pepernoten daar iets mee van doen hebben. Ook al is augustus net begonnen en bivakkeert Sinterklaas nog ergens in zijn Spaanse zomerhuis, de leden van Sporting'70 zijn al aan het bakken geslagen voor hun Engelse gasten. "Ze zijn er dol op", aldus vrijwilliger Martin Visser in het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Golden boot

Wie wint op dit EK de Golden Boot, de prijs voor de topscorer? De Engelse spits Jodie Taylor is met haar vijf treffers hard op weg om de gouden schoen op te halen. Van de speelsters die nog in het toernooi zitten, zijn Lieke Martens en Sherida Spitse (beiden Nederland), Toni Duggan (Engeland) en Nina Burger (Oostenrijk) de naaste achtervolgers. Zij wisten tot dusver allen twee keer het net te vinden. Dat geldt ook voor Babett Peter (Duitsland), Ilaria Mauro en Daniela Sabatino (Italië), Carolina Mendes (Portugal), Stina Blackstenius en Lotta Schelin (beiden Zweden), maar zij zijn al uitgeschakeld en naar huis.

Sherida Spitse en Lieke Martens hebben dit EK twee goals achter hun naam.

Vliegensvlug

Desiree van Lunteren geeft antwoord op die vragen en een aantal andere stellingen in een rondje vliegensvlugge vragen. Een tipje van de sluier: met de teamgeest zit het volgens de rechtsback van de OranjeLeeuwinnen wel goed. "Het leuke aan dit team is dat we zo hecht zijn en het zo gezellig hebben met elkaar."

De snelheid van Shanice of de techniek van Lieke? Zeg het maar, Desiree. 

 


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen