Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-update (8): Aftellen naar België

KNVB Media
KNVB Media
24 juli 2017, 11:46

Nederland maakt zich op voor een spannende avond. - Foto: KNVB Media

Nederland is gastheer van het Europees kampioenschap vrouwen. Wat gebeurt er allemaal rond WEURO 2017? Hier op KNVB.nl gedurende het toernooi elke ochtend een kersverse EK-update.

Vandaag valt de beslissing in de groep van Nederland. Ondanks twee overwinningen zijn de Oranjevrouwen nog niet zeker van de kwartfinale. Een gelijkspel tegen België is voldoende voor de  groepswinst, maar de Belgen zitten in een flow na de toch wel verrassende overwinning op Noorwegen. En omdat ze in november de laatste Derby der Lage Landen met 3-2 wonnen, weten de Belgische vrouwen dat er mogelijkheden zijn. De spanning stijgt bij vrouwenvoetbalminnend Nederland, en dat zijn er velen. Kirsten van de Ven weet alles van de Belgen en praat je in een minuut bij.

Voorbeschouwen met Kirsten: België 

Jullie de bal, wij de goals

Nog even terug naar zondagavond waar maar weer eens duidelijk werd dat balbezit niet heilig is. De Spaanse vrouwen tikten er lustig op rond, maar de Engelsen bleken zeer effectief. De Lionesses hadden de bal slechts een kwart van de wedstrijd, maar scoorden wel twee keer en staan daardoor op de rand van de kwartfinale. Ze hadden wel geluk dat de scheidsrechter tien minuten voor tijd een gegeven penalty aan Spanje terugdraaide.

De Engelse verdedigster Ellen White schoot de bal knullig tegen haar eigen hand. Penalty dacht iedereen, behalve Lucy Bronze. Zij wees de scheidsrechter er fijntjes op dat er geen opzet in het spel was. Carina Vitulano liet zich overtuigen en herzag haar beslissing waarbij het een verademing was dat niemand zich schuimbekkend rond de scheidsrechter posteerde.

— Carolina Mendes scoort de eerste goal voor Portugal op het EK. Foto: UEFA.com

De strijd om de tweede plaats lijkt tussen Spanje en Portugal te gaan. Eerder op de avond pakten de Portugese vrouwen hun eerste EK-punten ooit. Ze versloegen Schotland in Rotterdam met 2-1. De Schotten hebben nog een kans maar dan zullen ze in de laatste groepswedstrijd Spanje moeten verslaan en hopen dat hun Engelse rivalen winnen van Portugal. 

Oranjeparade met rood randje

Het Koning Willem II Stadion is maandagavond tot de laatste plaats bezet. Oranje zal de boventoon voeren, maar ook de Belgen zullen zich roeren. Zij komen met maar liefst ruim 4000 fans naar de wedstrijd. De Oranjesupporters komen – net als bij de eerste twee groepswedstrijden - vóór de ontmoeting tussen België en Nederland, weer bij elkaar in de Oranje fanzone. Daarna trekken zij in colonne naar het stadion. De Oranjeparade krijgt deze keer een rood randje. De supporters van de Red Flames lopen namelijk gezamenlijk met de Nederlandse fans naar het stadion. De Oranjerode parade vertrekt rond 18.00 uur vanaf het Pieter Vreedeplein naar het stadion.

— De Oranjeparade krijgt een rood randje voor de wedstrijd tegen België.

EK vandaag

Mooi die verbroedering maar de koude oorlog is ook al begonnen. Met een knipoog. Voor Jackie Groenen wordt het een bijzondere wedstrijd. Zij is geboren in Tilburg, maar opgegroeid in België. De Belgian Redflames - zoals de Belgische voetbalvrouwen - posten een tweet met Jackie in een Belgisch shirt om haar er nog even aan te herinneren dat ze ooit met de gedachte speelde om van België uit te komen voordat ze op de radar van de Nederlandse bondscoach verscheen. 

Het wordt een spannende avond want tegelijkertijd staan in Deventer Noorwegen en Denemarken tegenover elkaar. Alle vier maken ze nog kans op de kwartfinale. Nederland is door bij minimaal een gelijkspel tegen België of als Denemarken punten verspeelt tegen Noorwegen. De mogelijkheid bestaat dat twee of drie landen met evenveel punten eindigen. Bijvoorbeeld als Nederland met 1-0 van België verliest en Denemarken wint met 1-0 van Noorwegen. Dan geldt de volgende regeling om de stand te bepalen:

a. onderling resultaat
b. doelsaldo in de onderlinge duels 
c. meeste doelpunten vóór in de onderlinge duels
d. als hierna nog steeds twee teams steeds gelijk staan, worden de criteria a t/m c opnieuw toegepast op de duels van deze teams om de rangorde te bepalen. Als ook dit geen doorslag geeft, zijn achtereenvolgens de criteria e tot en met h van toepassing.
e. doelsaldo in alle groepswedstrijden
f. aantal gescoorde doelpunten voor in alle groepswedstrijden
g. laagste score op basis van gele en rode kaarten tijdens de groepswedstrijden (rood = 3 punten, geel = 1 punt, uitsluiting na twee gele kaarten in één wedstrijd = 3 punten).
h. plaats op de UEFA women's national team coefficient ranking voor de loting

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen