Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-update (3): Primeurs en burenconfrontaties

KNVB Media
KNVB Media
19 juli 2017, 8:49

Frankrijk en IJsland voor hun onderlinge strijd in een goedgevuld Willem II-stadion. - Foto: KNVB Media

Nederland is gastheer van het Europees kampioenschap vrouwen. Wat gebeurt er allemaal rond WEURO 2017? Hier op KNVB.nl gedurende het toernooi elke ochtend een kersverse EK-update.

De haka in Tilburg

Tijdens het EK in 2016 konden we genieten van de IJslandse haka, de oerkreten die de fans van het noordelijke land uiten bij wedstrijden van het nationale team, waarbij ze ook synchroon klappen. De supporters van de vrouwen konden dinsdag natuurlijk niet achterblijven. Dus werd het Willem II-stadion in Tilburg óók het toneel van de indrukwekkende aanmoediging voor de speelsters. Oeh! Oeh!

Penalty redt Frankrijk

Eugénie Le Sommer.

De meest extatische kreet kwam echter niet van een IJslandse, maar van Eugénie Le Sommer. De aanvaller bezorgde Frankrijk in Tilburg een moeizame overwinning, door enkele minuten voor tijd vanaf de strafschopstip keeper Guðbjörg Gunnarsdóttir te passeren.

Opmerkelijk ook: een goal van Le Sommer lijkt een garantie voor een overwinning, want Frankrijk wist haar laatste achttien wedstrijden waarin de aanvaller trefzeker was uiteindelijk ook te winnen.

Oostenrijk schrijft historie

Er wordt behoorlijk wat geschiedenis geschreven tijdens het EK Vrouwen. Nicolet Bakker was – bij Duitsland tegen Zweden maandagavond – de eerste Nederlandse vrouw in een arbitraal team op een EK, en de Russinnen behaalden diezelfde avond hun eerste zege ooit op een Europees eindtoernooi.

Oostenrijk zorgde dinsdagavond in stadion De Adelaarshorst in Deventer ook voor een primeur, door eveneens haar eerste overwinning op een EK te behalen. In de Alpenderby won het team met 1-0 van Zwitserland. Recordinternational Nina Berger zorgde voor de enige goal door in de korte hoek raak te schieten.

De eerste rode kaart

Rahel Kiwic krijgt rood.

In datzelfde duel viel ook de eerste rode kaart van het toernooi. De Zwitserse verdediger Rahel Kiwic werd van het veld gestuurd nadat ze een doorgebroken speelster van de tegenstander had neergehaald. De Duitse scheidsrechter Bibiana Steinhaus kon niets anders doen dan haar van het Deventer veld sturen.

Het ongeloof was op het gezicht van Kiwic af te lezen. Het was de eerste rode kaart voor een Zwitserse op een EK ooit, hoewel dat niet heel opmerkelijk is. Zwitserland debuteert, net als Oostenrijk, op een Europees eindtoernooi.

Op handen gedragen

Kicky, de mascotte van het EK, blijkt erg populair. Ook bij de fans van Oostenrijk, die in hun traditionele kledij naar De Adelaarshorst waren gekomen en daar Kicky letterlijk op handen droegen. De mascotte bracht ze in ieder geval geluk, want al wist Zwitserland zes van de laatste acht wedstrijden van de Oostenrijksen te winnen, ditmaal was de winst voor de buren.

EK Vandaag

De Spaanse routinier Marta Torrejon.

En wat staat er woensdag op het EK-programma? Wederom heel wat. Vandaag wordt de eerste speelronde in groep D afgewerkt en daarin staan, na Oostenrijk-Zwitserland in groep C op dinsdag, liefst twee burenconfrontaties op stapel.

In stadion De Vijverberg in Doetinchem nemen de vrouwen van Spanje en Portugal het tegen elkaar op (18.00 uur), en in stadion De Galgenwaard in Utrecht treffen daarna de teams van Engeland en Schotland elkaar (20.45).

Dat belooft veel spektakel, maar zadelt de liefhebber ook met een dilemma op. Welke wedstrijd wordt het? In ieder geval zijn voor beide duels nog voldoende kaarten beschikbaar, dus ga naar Doetinchem of Utrecht vanavond.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen