Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsteden maken zich op voor WEURO 2017

KNVB Media
KNVB Media
3 januari 2017, 14:00

Op 16 juli wordt in de Utrechtse Galgenwaard de openingswedstrijd Nederland-Noorwegen gespeeld. - Foto: KNVB Media

Het jaar van WEURO 2017 is begonnen. Met zestien deelnemende landen wordt dit het grootste Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen tot nu toe.

Ticketverkoop Ticketverkoop Haal nu online jouw tickets voor WEURO 2017 in huis!

Het toernooi wordt op 16 juli in Utrecht geopend met de poulewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. De finale is op 6 augustus in Enschede. De overige speelsteden zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Rotterdam en Tilburg.

'Hoe dan ook hoogtepunt'

In Utrecht, de stad waar het EK op 16 juli van start gaat, wordt al reikhalzend uitgekeken naar het toernooi. In zijn nieuwjaarstoespraak refereerde burgemeester Jan van Zanen specifiek aan het grootste voetbaltoernooi van 2017, dat zijn stad in heel Europa voor het voetlicht gaat brengen.

Na de start van de Tour de France in 2015 zet Utrecht opnieuw de stadspoorten open voor een groot sportevenement. In stadion Galgenwaard worden vier groepswedstrijden gespeeld. "Een hoogtepunt dit jaar wordt hoe dan ook het EK voetbal voor vrouwen, waarvan Utrecht één van de speelsteden is", aldus burgemeester Van Zanen in zijn jaarlijkse boodschap aan de inwoners van de Domstad. Naast Oranje spelen ook Duitsland, Frankrijk en Engeland in de Galgenwaard.

Grootste stadion

Ook in Enschede wordt alles uit de kast getrokken om van WEURO 2017 een groot succes te maken. Met de vrouwen van FC Twente als visitekaartje - zij werden de afgelopen zes jaar liefst vijf keer landskampioen - is Enschede sowieso een bolwerk in het vrouwenvoetbal. Hier staat ook het grootste stadion van WEURO 2017; de thuishaven van FC Twente biedt plaats aan 30.000 toeschouwers. In Enschede worden twee EK-wedstrijden gespeeld: een halve finale én de eindstrijd op zondag 6 augustus.

Rondom de EK-duels worden er in de stad en regio verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zal er in het centrum van Enschede een fanzone - gericht op gezinnen - verrijzen en worden wedstrijden op een groot scherm vertoond. Ook stelt de gemeente 65.000 euro beschikbaar voor side events.

De thuishaven van FC Twente biedt voor de halve finale en finale plaats aan 30.000 toeschouwers.

Speelstad Breda heeft met 3FM Serious Request net een groot evenement achter de rug. Van 18 tot en 24 december stond het Glazen Huis pontificaal op de Grote Markt en werd ruim 8,7 miljoen euro voor het Rode Kruis ingezameld. Komende zomer staat Breda vol in het teken van het EK vrouwen. Liefst vijf duels worden in het Rat Verlegh Stadion gespeeld: een halve finale en vier groepswedstrijden. Onder meer de wedstrijd tussen Duitsland en Zweden, een reprise van de Olympische finale van Rio de Janeiro.

Nederland-België

De Nederlandse vrouwen speelden in november een oefeninterland tegen Engeland (0-1) in Tilburg.

Ruim dertig kilometer oostwaarts eveneens vijf EK-duels. In Tilburg dus, waar in het Koning Willem II stadion onder meer op 24 juli de kraker Nederland-België wordt gespeeld. Ook EK-favorieten Frankrijk, Duitsland en Engeland spelen in Tilburg dat tevens een kwartfinale huisvest.

Net als Utrecht, Enschede en Tilburg heeft ook Doetinchem ervaring met een groot toernooi. Deze steden waren in 2005 ook gastheer van het WK onder 20 jaar, waar een destijds nog piepjonge Lionel Messi met Argentinië excelleerde. Op De Vijverberg worden komende zomer vier wedstrijden uit de groepsfase gespeeld (onder meer Italië, België en Spanje), plus een kwartfinale.

Engelse sfeer in Deventer

Datzelfde programma geldt voor Deventer. De Adelaarshorst is met 9.800 zitplaatsen qua capaciteit het kleinste stadion van WEURO 2017, maar ook een unieke sfeervolle plek. Aan de Vetkampstraat is een begrip in het vocabulaire van de sportjournalistiek. De Adelaarshorst staat midden in een woonwijk en heeft een Engelse sfeer. Onder meer Zweden, Noorwegen en Spanje spelen hier een groepswedstrijd.

Ook vijf EK-duels voor het Sparta Stadion. Op het Kasteel spelen de OranjeLeeuwinnen op 20 juli hun tweede groepswedstrijd tegen Denemarken. Bekend terrein, want Oranje speelde de afgelopen jaren diverse interlands in Rotterdam-West. Ook Italië, Schotland en IJsland spelen een groepsduel in Rotterdam, waar ook een kwartfinale wordt gehouden.

 

Nog 200 dagen totdat het EK Vrouwenvoetbal in Nederland begint! Het Kasteel is één van de speelstadions. #WEURO2017 #200Dagen

Een foto die is geplaatst door Sparta Rotterdam (@spartarotterdam) op


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen