Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK CP Dag 10: Het waren echt geweldige weken!

Ruud Scheper
KNVB Media
5 augustus 2018, 20:00

Rusland viert feest. De Europese titel is binnen. - Foto: KNVB Media

Een schaterlach vult het kantoor van de organisatie. Het is de laatste dag van het EK CP-voetbal en de stemming zit er goed in bij Lidy Backers en Bianca van de Haar. Jammer dat het toernooi afgelopen is, vinden zij. “Als ik thuis ben, ga ik het wel missen. De dynamiek, de hak op de tak. Het waren echt geweldige weken! Als ze me nog een keer vragen voor zo’n toernooi zou ik het direct weer doen.”

Mocht toernooidirecteur Marcel Geestman dat ooit nog weer van plan zijn, dan is de kans groot dat hij ook daadwerkelijk een beroep op hen zal doen. “Het is een beetje een cliché, maar dit toernooi was zonder hun hulp én die van alle andere betrokkenen niet mogelijk geweest. Het is toch een mannetje of 25 die actief is bij zo’n toernooi hè. En die staan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat paraat, zonder te zeuren over een uurtje extra.”

Engeland was in de strijd om plek vijf te sterk voor Duitsland.

Hij wijst naar Bram van der Sluijs, die eerder de netwerkbijeenkomst, de CP-talentendag en de clinic framevoetbal organiseerde en nu de ballen van het veld haalt, nadat Spanje ten koste van Noord-Ierland beslag legt op de zevende plaats (2-3). “Kijk naar Bram, zijn stage liep een paar weken terug al af, maar hij is hier sindsdien ‘gewoon’ elke dag geweest. En voor Nikita de Haan geldt hetzelfde. Het werken met zulke enthousiaste mensen, dat maakt het leuk om zo’n toernooi te organiseren.”

Ierland viert feest. Het brons is binnen, ten koste van Oranje.

Copa Cabana

Een jaar of twee geleden ontstond het idee op de Copacabana tijdens de Paralympics van Rio. Met het oog op de afwezigheid op de Paralympische Spelen in Tokyo, was het extra belangrijk om het CP-voetbal onder de aandacht te brengen, betoogde Geestman. En hoe zou dat beter kunnen dan door het EK te organiseren in eigen land? Het plan werd omarmd door de KNVB en een jaar later werd het definitief. Sindsdien is er achter de schermen hard gewerkt om het toernooi tot een succes te maken.

En dat is heel aardig gelukt, denkt de toernooidirecteur. “Je houdt altijd wat kleinigheden als je zo’n evenement organiseert”, weet hij. Zo raakte de livestream met baltracking in de war door de ballenjongens die aan de zijkant van het veld werden geposteerd. Want welke bal te volgen met zoveel exemplaren op het veld? Het technische mankement mocht de pret niet drukken. “Voor de zichtbaarheid van het CP-voetbal en ook het aangepast voetbal in het algemeen zijn dit heel goede weken geweest.”

Rusland krijgt een strafschop in de extra tijd van de finale en wint met 2-3.

Strijd om het brons

Terwijl Engeland in de tweede helft voorbij Duitsland gaat en vijfde wordt, betreden de mannen van Nederland en Ierland de kleedkamers voor hun onderlinge duel. Inzet is het brons. ‘Te voorzichtig, te weinig lef’; zo luidde het kritische commentaar van bondscoach Max Raeven na afloop van het eerste duel tussen beide landen. Dat moet dus anders. En dat gebeurt ook. Nederland speelt energiek en krijgt diverse kansen, maar moet na de pauze toch het hoofd buigen voor de Ieren; 2-1.

De John Swinkels Award voor de beste speler van het toernooi ging naar Vitalii Romanchuk (Oekraïne). Guram Chkareuli (Rusland) werd verkozen tot beste keeper van het toernooi en Romanchuk, Harry Baker (Engeland) en Dillon Sheridan (Ierland) deelden de topscorerstitel.

Als de Ieren zijn uitgejuicht, is het tijd voor de finale. Oekraïne – Rusland, zo luidt het affiche. En eerlijk is eerlijk, heel verrassend is dat niet. Twee keer komt Rusland op voorsprong, maar even vaak komt het Oekraïnse zestal binnen mum van tijd op gelijke hoogte. Wanneer Oekraïne een kwartier voor tijd met nóg een mannetje minder komt te staan, lijkt het een kwestie van tijd voor Rusland het duel beslist. Het duurt echter tot de blessuretijd dat die treffer valt en er is een tweede strafschop voor nodig om het pleit te beslechten: 2-3. Het blijkt de genadeslag; Rusland kroont zich tot Europees kampioen. "Het was een mooi toernooi", concludeert Geestman tevreden. En daar is geen woord aan gelogen.

CP-team eindigt als vierde CP-team eindigt als vierde Lees hier het wedstrijdverslag van Nederland - Ierland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen