Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK CP Dag 3: 'We zijn wel wat gewend'

Ruud Scheper
KNVB Media
27 juli 2018, 22:00

Het Wilhelmus klinkt voorafgaande aan het duel met Denemarken. - Foto: KNVB Media

Je kunt er niet omheen deze dagen, de hitte. Na de warmste nacht ooit gemeten in Nederland volgt opnieuw een tropische dag in Nederland. De teller loopt in Zeist op tot boven de 37 graden, en toch gaan de wedstrijden op het EK CP-voetbal gewoon door. Een wanklank is er echter niet te horen. “We zijn wel wat gewend.”

In de afgelopen vijf jaar waren we met de toernooien in Argentinië, Brazilië, Portugal en Spanje, was het altijd dertig graden

Getwijfeld over het al dan niet doorgaan van de wedstrijden? Nee, dat heeft de organisatie niet. Niet écht in ieder geval. “We hebben het er wel over gehad, maar eigenlijk hadden we vrij snel besloten dat we het gewoon door laten gaan”, reageert toernooidirecteur Marcel Geestman. “Er zijn alleen extra drinkpauzes. In de afgelopen vijf jaar waren we met de toernooien in Argentinië, Brazilië, Portugal en Spanje. Daar was het iedere dag boven de dertig graden. Die jongens zijn dat wel gewend.”

Paniek op het kantoor

Ondertussen is er paniek op het kantoor van de organisatie. Een van de landenbegeleiders is zijn spullen kwijt. Paspoort, Ipad, pasjes; alles weg. Gestolen uit de lobby ligt het meest voor de hand. De camerabeelden van het hotel worden er bij gepakt en wat schetst de verbazing; op de beelden is te zien hoe hij er zelf mee weg wandelt. Even later volgt het verlossende telefoontje. De spullen zijn gevonden op een parkeerplaats van een supermarkt dichtbij. Opgelucht haalt iedereen adem. Het zal de warmte wel zijn…

Ook de andere teams kwamen kijken bij Nederland - Denemarken.

Ook langs het veld is de hitte het gesprek van de dag. Waar niet eigenlijk? Twee vrouwen van Event Medical Service (kortweg EMS) houden een oogje in het zeil, zoals ze dat regelmatig bij evenementen doen. “We zouden graag de temperatuur een paar graden terugdraaien, maar dat gaat niet”, reageert Neeltje Klunder. Op de spelers letten ze niet, vertelt ze. “Letten op hun spelers is meer een zaak van de trainers. Die kennen ze ook beter. Wij letten meer op de bezoekers.”

Niet piepen

Voor die spelers is zoveel mogelijk binnen blijven het devies. Bondcoach Max Raeven heeft zijn ploeg ‘verplicht achter de Tour gezet’, vertelt hij terwijl hij Duitsland op 1-0 en 2-0 ziet komen tegen Noord-Ierland, dat in het tweede gedeelte nog wel terugkomt tot 2-1, maar daar op blijft steken. “Normaal gaan we met de hele ploeg kijken bij de andere wedstrijden, maar dat is bij deze temperaturen gewoon niet verstandig.” Of hij het zelf te warm vindt om te voetballen? “Ik heb gezegd net in de teambespreking dat ze niet moeten piepen. We gaan gewoon twee keer dertig minuten knallen. Daarna kunnen ze wel weer verzorgd worden.”

Sportiviteit na de wedstrijd; hulde!

Letten op hun spelers is meer een zaak van de trainers. Die kennen ze ook beter

Ze mogen sowieso niet klagen, die spelers. Zij spelen op gras, anderhalf uur eerder speelt CP Onder 20 tegen haar leeftijdsgenoten uit Engeland. Op kunstgras! En dat scheelt wel een paar graden… “To hot”, verzucht een van de Engelse spelers geruime tijd na afloop, zijn hoofd nog vol met zweetdruppels. “Everytime the ball went out, I was happy.” Ze winnen overigens wel, de Engelse talenten, met 4-1. Morgen volgt een herkansing voor Nederland.

Te warm? Welnee! 'Ik wil altijd spelen' Te warm? Welnee! 'Ik wil altijd spelen' Lees hier de reacties van Jeroen Saedt en Max Raeven.

Gashendel flink open

’s Avonds is het weer de beurt aan de spelers van het ‘grote’ Oranje, die inderdaad niet piepen. Een kwartier lang trekt de ploeg de gashendel flink open, precies zoals Raeven dat gevraagd heeft. Dan lijkt de energie op en blijft de teller lang op 3-0 staan. Uiteindelijk wordt het in de slotfase alsnog 7-0. Het is niet de eerste monsterscore van dit toernooi. De Deense supporters kan het niet schelen. Fanatiek worden hun jongens naar voren geschreeuwd, hoe onvermijdelijk de nederlaag ook is. Misschien dat ze tegen Duitsland, aanstaande maandag, meer geluk hebben. Het is ze gegund. De jongens én hun vrolijke supporters.

CP-team geeft goede start passend vervolg CP-team geeft goede start passend vervolg Lees hier het wedstrijdverslag.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen