Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK CP Dag 1: Code Oranje

Ruud Scheper
KNVB Media
25 juli 2018, 20:30

Oranje juicht! Het wint het EK-openingsduel met 4-2 van Duitsland. - Foto: KNVB Media

Het is code Oranje in Nederland. En dat precies op de dag dat voor het Nederlands CP-team het EK van start gaat. Dat kan geen toeval zijn. En de voortekenen liegen niet, zo blijkt 's avonds. Oranje begint het EK met een klinkende 4-2 overwinning op Duitsland. Dat belooft nog wat voor de rest van het toernooi!

“We hadden wat probleempjes met het geluid, maar gelukkig is dat opgelost”, verzucht toernooidirecteur Marcel Geestman even voor tienen wanneer ‘I gotta feeling’ van de Black Eyed Peas uit de boxen schalt over de velden van de KNVB Campus. Achter hem stellen de teams van Spanje en Rusland zich op voor de volksliederen. Maar het blijft stil. Reikhalzend kijken de toeschouwers en spelers naar de boxen. Het zal toch niet? Dan klinken de eerste tonen van het Spaanse volkslied. Geestman ademt uit. Het EK CP-voetbal kan beginnen.

De Russen en Spanjaarden staan klaar voor de volksliederen.

Regen? Regen!

En, alsof de duvel ermee speelt, begint het uitgerekend tijdens de eerste wedstrijd te regenen. Het zijn maar een paar druppels, oké, maar dat mag de pret niet drukken. De droogte heeft overigens geen vat gekregen op de velden waarop het EK gespeeld wordt. Want man, man, man, wat liggen die er prachtig bij. Hulde voor de grasmeesters!

De zes van Oekraïne hebben geen kind aan de zeven van Finland; 8-0.

Rusland is in het officiële openingsduel overigens veel te sterk voor Spanje, waar keeper Martín alles in de strijd gooit om zoveel mogelijk ballen uit het doel te ranselen. Hoewel hij daar met enige regelmaat in slaagt, kan ook hij niet voorkomen dat de teller oploopt naar een 5-0 overwinning voor de Russen.  Geen schande, de Russen zijn immers een van de favorieten voor de eindzege.

Zestal voor Oekraïne

De andere grote favoriet is Oekraïne. Dat neemt het een half uur later op tegen Finland. Zes Oekraïners staan klaar voor de aftrap. Huh, zes? Het is toch zeven tegen zeven bij CP-voetbal? Zit er nog eentje opgesloten in de wc, waardoor hij de aftrap mist? Nee hoor, geen enkele speler is door de classifiers aangemerkt als een speler uit categorie 1, waardoor de Oekraïners het hele toernooi met een mannetje minder moeten spelen. Tegen Finland breekt ze dat nog niet op – het wordt met twee vingers in de neus 8-0 voor de Oost-Europeanen - maar hoe gaat dat straks als ze sterkere tegenstanders gaan tegenkomen?

Ierland verslaat Denemarken met grote cijfers: 8-0.

’s Middags staat er een netwerkbijeenkomst op het programma. Zo’n zeventig mensen komen er op de bijeenkomst af, waaronder voormalig manager vrouwenvoetbal en oud-hockey-international Minke Booij, directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee en medewerkers van onder andere NOC*NSF, ING en de Zwaluwen Jeugd Actie. “We hebben gesproken over hoe we de zichtbaarheid van alle takken van aangepast voetbal – en CP-voetbal in het bijzonder - kunnen verbeteren”, vertelt Bram van der Sluijs, die de bijeenkomst heeft georganiseerd. 

Code Oranje

In het tweede deel van de bijeenkomst komen de oud-internatinoals Iljas Visker en Lars Conijn aan het woord. Het is een genoegen om naar het duo te luisteren, door presentator Bert van Losser treffend aangeduid als Knabbel en Babbel, maar daarover morgen meer. Want het is inmiddels de hoogste tijd om weer naar het voetbalveld te gaan.

Harm Panneman knalt de openingstreffer tegen de touwen. Nederland wint uiteindelijk met 4-2 van Duitsland.

Na een monsteroverwinning van Ierland op Denemarken (8-0) is het slotakkoord voor Nederland en Duitsland. En wat voor een slotakkoord! Een paar maanden geleden waren de teams elkaar ook al tegengekomen en dat is men aan Nederlandse kant nog niet vergeten. De vonken vliegen ervan af. Wie niet beter zou weten zou denken dat de temperatuur inmiddels tien graden is gedaald, maar niets is minder waar. Oranje speelt met het hart op de schoenen en wint, meer dan verdiend, met 4-2. Dat kan nog een mooi toernooi worden voor de mannen van Max Raeven!

CP-team swingt langs Duitsland CP-team swingt langs Duitsland Lees hier het wedstrijdverslag.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen