Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Openingsduel EK CP belooft vuurwerk na heetgebakerde Nederland - Duitsland

Ruud Scheper
KNVB Media
15 april 2018, 14:57

Minne de Vos haalt uit. Vrijdag is hij dicht bij een treffer, zondag gaat hij na twee gele kaarten voortijdig naar de kant. - Foto: Elisa Ostet

Op een druilerige zondagmorgen staan twee teams iets voor 10 uur klaar voor de volksliederen. Het vroege tijdstip heeft een dikke tweehonderd toeschouwers er niet van weerhouden om af te reizen naar Zeist. Daar staat op het terrein van de KNVB Campus de oefeninterland tussen het CP-team van Nederland en dat van Duitsland op het programma.

Vrijdag hadden we niks te vertellen. Nu waren wij de baas

Zij die in alle vroegte zijn afgereisd, worden niet teleurgesteld. Zeker na de pauze heeft het duel alles wat voetbal mooi (en lelijk) maakt. Goede aanvallen, doelpunten, overtredingen, gemopper, schwalbes en terechte en onterechte kaarten; het volgt elkaar in rap tempo op. Duitsland wint uiteindelijk, op z’n Duits, door in de blessuretijd de 1-2 te maken. 

EK-openingsduel

Over drie maanden staan beide teams ook tegenover elkaar op hetzelfde terrein voor het openingsduel van het EK CP-voetbal. En ja, dat is best een beetje gek, vindt ook bondscoach Max Raeven. “Maar we zijn blij dat we kunnen oefenen. En ik zal je het nog sterker vertellen; we zitten dit weekend zelfs in dezelfde accommodatie. Een deur scheidt onze kamers.” Zachtjes praten over de te volgen tactiek is dus het devies. “Haha precies. Dat je elkaar over drie maanden ontmoet op het EK zit natuurlijk wel in je achterhoofd. We hebben niet het achterste van onze tong laten zien.”

Joey Mense en Harm Panneman in gevecht met een van de Duitse aanvallers.

Vrijdag stonden beide teams ook al tegenover elkaar. Is het eerste duel werd Oranje nog overlopen, en ontplofte Raeven in de rust. In duel twee is dat zeker niet het geval. “Vrijdag hadden we niks te vertellen. Nu waren wij de baas”, vindt ook gelegenheidsspits Jeroen Schuitert. “We waren een stuk feller dan vrijdag. We hebben het echt als team gedaan en alles gegeven. Jammer dat we er niet voor beloond worden. Maar op het EK treffen we ze weer hè.”

Bevestiging

De dubbele interland is de tweede van een reeks waarin Oranje achtereenvolgens Engeland, Duitsland en Argentinië ontmoet. In het eerste tweeluik werd twee keer van Engeland verloren (0-2 en 1-2), maar ondanks de nederlagen was Raeven tevreden. “We kregen de bevestiging dat we goed bezig zijn. Tijdens het World Championship (5-0 nederlaag) hebben we hun keeper niet aan het werk gezien en was het alleen maar tegenhouden. Nu was dat wel anders.”

Max Raeven (midden) kijkt toe. Vrijdag ontplofte hij nog in de rust, zondag is hij tevreden met het antwoord van zijn ploeg.

Je ziet het vandaag ook, met dat publiek langs de kant. Dan kun je toch iets extra’s

De laatste van de reeks is een dubbele confrontatie met Argentinië, op 2 en 3 juni. Een bevriend land, weet de bondscoach. “Zij zijn op doorreis voor een toernooi in Barcelona en wilden hier wel komen oefenen. Op de een of andere manier hebben de spelers onderling echt een klik en zoeken ze elkaar op toernooien ook buiten de lijnen op.” Het EK volgt eind juli, begin augustus. De bondscoach begint te glimmen als hij er aan denkt. “Tijdens de World Championships zaten er tien Nederlanders en vier Amerikanen in een verder leeg stadion. Hier op de KNVB Campus verwacht ik toch een mannetje of drie-, vierhonderd langs het veld.”

Toffe ervaring

Het wordt een onvergetelijke belevenis, daar is ook Schuitert van overtuigd. “Het EK wordt een heel toffe ervaring. Het is natuurlijk heel bijzonder om dat in eigen land te spelen. Ik hoop dat er veel publiek op afkomt en dat we het CP-voetbal wat meer bekendheid kunnen geven. Je ziet het vandaag ook, met dat publiek langs de kant. Dan kun je toch iets extra’s.”

Meer dan 150 G-voetballers uit heel het land reisden zondagmorgen af voor de interland tussen Nederland en Duitsland.

Zijn coach knikt. “We willen het CP-voetbal graag meer onder de aandacht brengen en zo’n EK is daar een uitgelezen mogelijkheid voor. Maar het is ook geweldig voor onze betrokken volgers. Vorig jaar moesten ze een vliegticket naar Argentinië kopen als ze ons aan het werk wilden zien, nu kunnen ze zo in de auto stappen richting Zeist. En voor de spelers is het natuurlijk ook een geweldige ervaring. Een kroon op hun werk.”

Halve finale

Tijdens de loting in het Bondsbureau in Zeist werd Oranje twee weken terug gekoppeld aan Ierland, Noord-Ierland, Denemarken en Duitsland. Sterke tegenstanders als Oekraïne, Rusland en Engeland worden in de groepsfase in ieder geval ontlopen. “Het doel is om in ieder geval de halve finale te bereiken”, stelt Raeven dan ook onomwonden. “Dat moet mogelijk zijn. Zonder de andere tegenstanders te onderschatten hè.”

Na deze wedstrijd hoef ik mijn spelers inderdaad niet meer te motiveren voor die ontmoeting…

Een ding is zeker, de openingswedstrijd van het EK op woensdag 25 juli belooft vuurwerk na het heetgebakerde potje voetbal van vandaag. Raeven lacht. “Na deze wedstrijd hoef ik mijn spelers inderdaad niet meer te motiveren voor die ontmoeting…”

EK CP-voetbal 2018 EK CP-voetbal 2018 Kijk hier voor meer informatie over het EK CP-voetbal, dat van 25 juli tot en met 5 augustus wordt gespeeld op de KNVB Campus in Zeist.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen