CP-Team overtuigt na rust en zet Argentinië met 4-1 opzij

KNVB Media
KNVB Media
17 juni 2015, 22:30

Het CP-team is het WK in Engeland uitstekend gestart. In Burton-upon-Trent werd Argentinië met 4-1 verslagen. Toch kon bondscoach Marcel Geestman pas in de tweede helft rustig zitten. We hadden meer inhoud dan de tegenstander.”

Het duurde even tot het Oranje-zevental op stoom was gekomen en alle schroom van zich af schudde op de velden van de Engelse FA, de gastheer van dit kampioenschap. De Argentijnen lieten zich zien in de openingsfase van de wedstrijd, hoewel het vele Zuid-Amerikaanse balbezit geen grote kansen opleverde. Juist toen de dreiging wat leek toe te nemen, sloeg Nederland in de 11e minuut vanuit het niets toe.

Geen schijn van kans

Een ragfijne pass van aanvoerder Lars Conijn zette Minne de Vos vrij voor de Argentijnse doelman die geen schijn van kans had op zijn koele schot: 1-0. Het bleek de opmaat voor een sterke fase van Oranje, dat de Argentijnen terugdrong en via Iljas Visker al snel op een 2-0 voorsprong kwam. Een indrukwekkende treffer, waarbij Visker de bal oppikte bij de cornervlag en begon aan een solo langs de achterlijn om de bal uiteindelijk quasi achteloos langs de Argentijnse keeper Figuera te schieten.

Pas in de slotfase van de eerste helft beten de Zuid-Amerikanen weer van zich af en moest keeper George van Altena voor het eerst serieus in actie komen. Drie minuten voor rust was hij echter kansloos op een inzet van de Argentijnse aanvoerder Matias Bassi (2-1). In de slotminuut van de eerste helft kreeg Argentinië zelfs nog een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Oranje kwam met de schrik vrij toen de bal voor open doel hoog werd overgeschoten.

Zelfverzekerd

Na rust schakelde Nederland een tandje bij en greep zelfverzekerd de controle over de wedstrijd. Argentinië kwam er nauwelijks nog aan te pas en de Oranjekansen stapelden zich op. Het duurde tot de 46e minuut tot Nederland toesloeg en opnieuw was het Iljas Visker die de trekker overhaalde. Hij kogelde een vrije trap, van net buiten het strafschopgebied, kiezelhard in de kruising. Een minuut later besliste aanvoerder Lars Conijn het duel definitief en maakte op aangeven van Jeroen Saedt de bevrijdende 4-1. Daarmee was het Argentijns verzet gebroken en kon Nederland zichzelf hooguit nog verwijten dat het de kansen daarna niet meer benutte.

Marcel Geestman toonde zich na afloop een tevreden man: "Ik ben heel blij. Het was een prima wedstrijd, waarbij we met name in de tweede helft goed heb gespeeld. We bleken toch wat meer inhoud te hebben dan de Argentijnen en daar hebben we ons voordeel uitgehaald. Gelukkig hebben we onszelf vanavond beloond en de drie punten gepakt.”

Eerder op de avond won Canada met 3-1 van Noord Ierland, waardoor Nederland nu koploper is in Groep D. Komende vrijdag komt Oranje opnieuw in actie, dan is Noord Ierland de tegenstander en wordt er om 12:00 Nederlandse tijd afgetrapt.

Karakteristieken

Nederland - Argentinië 4-1 (2-1).

Scoreverloop: 11. De Vos 1-0, 17. Visker 2-0, 27. Bassi 2-1, 46. Visker 3-1, 47. Conijn 4-1

Opstelling Nederland: Van Altena; Schuitert, Mense; Saedt, Conijn, De Vos (59. Lokhoff); Visker (52. Kooij)