Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Brainstormsessie over vrijwilligers levert nieuwe inzichten op

KNVB Media
KNVB Media
2 maart 2018, 9:28

Met behulp van ouders en enkele begeleiders ruimen jeugdleden van SV Laar bladeren op. - Foto: KNVB Media

Tijdens de laatste editie van het voorzitterscongres raakte verenigingsadviseur Marie-Louise Suijkerbuijk in gesprek met Marie-Louise Verberne en Frank Sweegers, twee bestuursleden van SV Laar uit Weert. Deze club heeft door middel van een brainstormsessie het vrijwilligersprobleem aangepakt. Het bleek een effectieve manier om de koe bij de horens te vatten.

"Als verenigingsadviseur is het belangrijk om te investeren in de relatie met clubs. Goed om elkaar te kennen en te vinden wanneer je elkaar nodig hebt", legt Suijkerbuijk uit. "Daarom heb ik deze enthousiaste clubmensen vragen gesteld als 'waar ben je trots op als club?' en 'wat heb je goed voor elkaar?'".

Suijkerbuijk kreeg een resolute reactie inclusief toezegging om een mooi verhaal uit de praktijk aan te leveren. "Ik heb een fantastisch praktijkvoorbeeld ontvangen over vrijwilligers dat we graag delen met andere verenigingen."

Brainstormsessie

Een chronisch tekort aan vrijwilligers is ook voor SV Laar een uitdaging. Daarom organiseerde de club een brainstormsessie die ideeën moest opleveren om meer leden als vrijwilliger bij de club te betrekken. Het bleek een vruchtbare bijeenkomst die een aantal mooie ideeën opleverde:

  • Jeugdspelers al in een vroeg stadium betrekken bij vrijwilligerswerk, waardoor zij dit ervaren als een vanzelfsprekend onderdeel als lid van de club;
  • In samenspraak met de reclassering mensen met een taakstraf inzetten voor klussen;
  • In samenwerking met het COA asielzoekers als vrijwilliger opnemen.

Het idee van de jeugdleden werd al snel in de praktijk gebracht. "Met behulp van ouders en begeleiders ruimen zij op vrijdagmiddag na school twee uur bladeren op. Met enthousiasme worden kruiwagens gevuld, waarbij het samen plezier maken natuurlijk ook een belangrijk onderdeel is. Dit levert niet alleen schone velden op, maar ook het bewustzijn van de jeugdige leden dat vrijwilligerswerk onderdeel is van het lid zijn van een club én dat dit ook heel erg leuk kan zijn", legt Verberne uit.

Netwerk

Het levert niet alleen schone velden op, maar ook het bewustzijn van de jeugdige leden dat vrijwilligerswerk onderdeel is van het lid zijn van een club

Omdat SV Laar goede contacten heeft met de reclassering kunnen ook mensen met een taakstraf worden ingezet. Ook het opnemen van asielzoekers uit het centrum in Weert werkt voor beide partijen positief. Verberne: "Het mes snijdt aan twee kanten. De vereniging is geholpen met de extra handen en aan de andere kant helpt het mensen om te integreren in onze samenleving."

SV Laar bewijst hiermee dat de kansen op succes vergroot wordt door 'out of the box' te denken. "Betrek de jeugd in een vroeg stadium bij vrijwilligerswerk. Betrek ook de ouders erbij en zorg voor klussen die het werk plezierig maken. Maak tot slot ook gebruik van je netwerk dat breder is dan enkel voetbalgerelateerde zaken", sluit Verberne af.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen