Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Betaalmunten vervangen contant geld in kantine van sv Roggel

KNVB Media
KNVB Media
1 september 2017, 9:53

De muntwisselautomaat in de kantine is uiteindelijk makkelijker voor de vrijwilliger, levert een snellere service aan de bar en is een stuk veiliger. - Foto: KNVB Media

Zondagmiddag, het eerste speelt thuis. In de rust en na de wedstrijd gezellig de kantine in. Bakje koffie, biertje. Het is een vertrouwd beeld bij menig voetbalvereniging. Ook bij sv Roggel. Tot voor kort werkte men bij de club met papieren consumptiebonnen, die men aan de bar kon kopen tegen contante betaling. Maar daar is verandering in gekomen. In de kantine hangt een muntwisselautomaat. Aan de bar kan alleen nog met munten betaald worden.

Penningmeester Loek Muijsenberg legt uit waarom sv Roggel is overgestapt op de verkoop via munten: "Ons bestuur kijkt op diverse fronten hoe we ons als voetbalclub kunnen verbeteren, kosten omlaag kunnen brengen en het voor iedereen makkelijker en leuker kunnen maken. Zo hebben we ook naar onze geldstromen gekeken en in het bijzonder naar het reilen en zeilen in de kantine."

Nadelen van contant geld

Voorheen werden de geldtransacties aan de bar zelf afgehandeld. In deze werkwijze zagen we een aantal nadelen.

Tot voor kort konden bezoekers van de kantine alleen afrekenen met contant geld. Daar is een aantal nadelen aan verbonden. De bardiensten worden gedraaid door vrijwilligers en zij kunnen tel- en wisselfouten maken. Er is geprobeerd dat te ondervangen met consumptiebonnen, maar de aanschaf hiervan belemmerde weer de doorstroming aan de bar.  Maar contant geld brengt vooral veiligheidsrisico's met zich mee. Het geld moet worden afgestort bij de bank. Je bent kwetsbaar voor inbrekers. Het is fraudegevoelig en je kunt te maken krijgen met vals geld. 

Reden te meer voor sv Roggel om te kijken naar alternatieven. "We hebben een werkgroep geformeerd die gestart is met een vooronderzoek," zegt penningmeester Muijsenberg van de Limburgse vereniging. "Zij hebben meerdere opties met elkaar vergeleken zoals bijvoorbeeld een kassasysteem met een muntwisselautomaat. De resultaten van dit vooronderzoek zijn besproken in de kantinecommissie. Na de veelal positieve reacties hebben we het voorstel voor de muntwisselautomaat uitgewerkt dat door het bestuur is goedgekeurd."

Invoering systeem

Dat is nog maar het begin. Dezelfde projectgroep ging aan de slag met de implementatie van het nieuwe betalingssysteem. Vijf uitlegavonden voor het personeel leverde nuttige input op voor het vervolgtraject. De leden werden geïnformeerd via  de website en het clubblad en door middel van flyers en posters in de kantine. De eerste weekenden stond iemand van de projectgroep bij de automaat voor uitleg en hulp.

De vrijwilliger wordt ontlast, de service aan de bar is verbeterd en de club loopt minder risico geld kwijt te raken.

De automaat blijkt een succes. Na drie weekenden wordt al 50% van de munten cashless aangeschaft. Dat betekent 50% minder contant geld in de kantine. sv Roggel streeft er naar dit percentage op te krikken naar circa 70%. Ook belangrijk: de leden en kantinepersoneel zijn zeer enthousiast.

Met contactloos betalen heb je binnen een paar seconden munten aangeschaft. Een enorme winst ten opzichte van de oude werkwijze met bonnen. In een tijd waarin het lastig is om aan vrijwilligers te komen, ontlast de muntwisselautomaat de medewerkers achter de bar.

Uitdaging

Een aantal zaken kan nog beter. Zo vormen de bezoekende teams en incidentele bezoekers een aandachtspunt. Ook zij moeten vooraf munten kopen, maar zijn dat niet gewend. Muijsenberg: "Als je uitleg geeft waarom de club hiervoor gekozen heeft,  zijn de reacties over het algemeen positief." Hij ziet vooral de voordelen. De vrijwilliger wordt ontlast, de service aan de bar is verbeterd en de club loopt minder risico geld kwijt te raken.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen