Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FCV Venlo: Girls just wanna have fun

KNVB Media
KNVB Media
15 augustus 2017, 9:55

In de eerste fase waren de meiden en vrouwen blij dat ze niet met dubbele cijfers verloren. Nu draaien ze in de kop van hun competitie mee. - Foto: KNVB Media

Dames bij FCV-Venlo? Ja hoor! De dames die in de kantine meehelpen en natuurlijk de moeders van de voetballers van FCV-Venlo; in die zin een echte, traditionele mannenvoetbalclub. Tot het moment dat een paar meiden en vrouwen zich bij de club melden met de vraag of ze kunnen komen voetballen.

En daar begint het fantastische verhaal van een club die met enthousiaste mensen aan de slag gaat om meiden- en vrouwenvoetbal bij de club mogelijk te maken.

Beginfase

FCV-Venlo heeft een grote betrokkenheid bij haar omgeving, staat open voor nieuwe ideeën en is niet bang om nieuwe wegen in te slaan. Aan de slag dus! Schoorvoetend komen de eerste ontwikkelingen op gang: een trainingstijd voor de meiden en vrouwen, oefenstof, kleedkamergebruik, voetbal-outfit en een leidster (in plaats van leider). En natuurlijk de nodige opmerkingen. Niet zozeer omdat het meiden, vrouwen zijn. Maar vooral het zichtbare verschil van voetbalkwaliteiten tussen jongens/mannen en meiden/vrouwen.

De KNVB stimuleert het meiden- en vrouwenvoetbal en adviseerde ons om planmatig te werk te gaan.

Kartrekker Richard de Grood: "Wij kwamen uit bij subsidiemogelijkheden via de Sportimpuls van ZonMw. Een integraal plan voor de hele vereniging met het accent op het meiden- en vrouwenvoetbal. Immers, introductie en realisering van meiden- en vrouwenvoetbal is een aangelegenheid voor de hele vereniging, op vele gebieden. Bestuurlijk, organisatorisch, financieel, personeels en cultureel."

Girls just wanna have fun

FCV-Venlo stelde een ambitieus doel: na twee jaar, op het eind van het project, meiden- en vrouwenvoetbal als structureel onderdeel van de club. Met als leidraad een goed stappenplan aan de slag met z'n allen. Trainers en leiders van het eerste uur werden ondersteund en gefaciliteerd. Een echte promotiecampagne werd opgesteld en uitgevoerd. Onder het motto: Girls just wanna have fun!

Vaste vraag nu op zondag langs de lijn: Wat hebben de dames gemaakt?

Aleen plezier? Nou, dat is al lang niet meer het enige. In de eerste fase waren de meiden en vrouwen blij dat ze niet met dubbele cijfers verloren. Nu draaien ze in de kop van hun competitie mee. FCV-Venlo heeft op dit moment een volwaardig damesteam, meidenteams en aanwas bij de jongere jeugdteams. Doorstroming vanuit de jongere jeugdteams komt nu op gang. Een eigen coördinator binnen de club heeft dit nu onder zijn hoede.

Toekomst

FCV-Venlo heeft op dit moment een volwaardig damesteam, meidenteams en aanwas bij de jongere jeugdteams.

De krappe accommodatie is nu een aandachtspunt voor de club. De Grood: "Wanneer je zo aan de weg hebt getimmerd en als vereniging bent gegroeid, wil je graag over meer faciliteiten beschikken. Speelvelden, trainingsvelden en kleedkamers. De kantine is voorlopig nog groot genoeg.

Na een succesvolle evaluatie is de projectperiode afgerond. In allerlei opzichten - financieel, organisatorisch en cultureel - moet FCV-Venlo nu laten zien dat dit meer dan een leuke pilot was. En dat meiden- en vrouwenvoetbal hoort bij de club. Gezien het integrale karakter van het projectplan meiden- en vrouwenvoetbal is de vereniging in zijn geheel meegenomen in het verandertraject. Een fundament voor de verre toekomst.

Competitie district Zuid II

Voor vragen over de reguliere competitie kunnen verenigingen een mail sturen. De medewerker competitie beantwoordt de vraag zo spoedig mogelijk.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen