Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mogelijke pilot MO-17 teams in West-Brabant en Zeeland

KNVB Media
KNVB Media
11 juni, 13:01

Eén van de KNVB ontwikkelteams is bezig om te bekijken hoe de juniorencompetities voor meiden verbeterd kunnen worden. - Foto: KNVB Media

De KNVB streeft naar het organiseren van goede competities en wedstrijden. Eén van de KNVB ontwikkelteams is sinds het begin van het afgelopen seizoen bezig om te kijken hoe de juniorencompetities voor meiden verbeterd kunnen worden.

Deze uitdaging en mogelijke oplossingen zijn besproken met groepen die de verschillende betrokken vertegenwoordigen:

  • speelsters
  • verenigingsfunctionarissen (bijvoorbeeld trainers, leiders, hoofd opleidingen en bestuursleden)
  • een klankbordgroep met deelnemers die goed zijn ingevoerd in het meiden- en vrouwenvoetbal. Zij hebben geen direct belang, maar hebben als rol om de lange termijnvisie vast te stellen door middel van ontwikkelen en toetsen

Eén van de besproken oplossingen is het spelen in kleinere wedstrijdvormen. Uit onderzoek blijkt dat de meiden bij voorkeur elf tegen elf spelen. Als alternatief vinden speelsters zelf alleen de wedstrijdvorm negen tegen negen geschikt, met als reden dat deze vorm het meeste lijkt op elf tegen elf. Uit ander onderzoek blijkt dat beide vormen aanbieden voor een grote versplintering zorgt, waardoor het in delen van Nederland onmogelijk wordt om goede competities en wedstrijden te organiseren.

Grotere poules

Er is nu een concept ontwikkeld waarbij er grotere poules gecreëerd kunnen worden, waarbij er wisselend gespeeld kan worden met negen tegen negen en elf tegen elf. De insteek is dat teams (elk weekend) op basis van hun voorkeur gekoppeld worden aan een team met dezelfde voorkeur. Daarbij houden we niet alleen rekening met het matchen op basis van wedstrijdvorm, maar houden we ook rekening met reisafstanden en speelniveau.

Er is nu een concept ontwikkeld waarbij er grotere poules gecreëerd kunnen worden, waarbij er wisselend gespeeld kan worden met negen tegen negen en elf tegen elf.

Voor teams die structureel moeite hebben om elf speelsters op de been te krijgen, kan dit een oplossing zijn om toch een heel seizoen wekelijks wedstrijden te spelen. Voor teams die minder structureel uitdagingen hebben met de aantallen, kan het een oplossing zijn in perioden dat een team met blessures of met andere redenen voor afwezigheid van speelsters te maken heeft. Wanneer er voldoende speelsters zijn, kunnen teams gewoon elf tegen elf spelen.

Mogelijke pilot in regio West-Brabant en Zeeland

Bij de start van het nieuwe seizoen willen we graag een pilot organiseren waarin dit nieuwe concept mogelijk is in de regio West-Brabant en Zeeland voor meiden O17-teams. De doorgang van de pilot is afhankelijk van de teaminschrijvingen, die is gestart op 1 juni en sluit op 20 juni. Na het sluiten van de inschrijvingen weten we hoeveel teams er beschikbaar zijn voor de pilot en of we dit op een goede wijze kunnen organiseren. Als de teaminschrijvingen is gesloten, na 20 juni, kunnen we meer vertellen over de eventuele doorgang van de pilot en of het O17-team van jouw vereniging hieraan gaat deelnemen.

Je kunt ons nu wel alvast helpen! Gaat jouw vereniging een MO17-team inschrijven, maar vermoed je dat het een uitdaging kan zijn structureel/wekelijks voldoende meiden beschikbaar te hebben voor het spelen van elf tegen elf? Laat het ons dan weten. Je kan dit doen door een e-mail te sturen. Dit geldt ook voor overige vragen of opmerkingen over dit onderwerp.

Verenigingsprogramma

Meld je aan voor het programma.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen