Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen zondag vierde klasse in West II vanaf seizoen 2019/’20

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2019, 18:27

Vanaf het seizoen 2019/’20 wordt er geen 4e klasse op zondag in West II meer aangeboden voor standaardteams. - Foto: KNVB Media

Vanaf het seizoen 2019/’20 wordt er geen 4e klasse op zondag in West II meer aangeboden voor standaardteams. De laatste jaren liep het aantal deelnemende teams in deze competitie sterk terug en dit had negatieve gevolgen voor het voetbalplezier van de overgebleven deelnemers.

Na goed onderling overleg met betrokken clubs, spelers, trainers en competitieleiders heeft de KNVB nu besloten om hier iets aan te doen en de 4e klasse zondag in West II niet meer aan te bieden.

Aanleiding

Al enige jaren is er in district West II de ontwikkeling gaande dat veel verenigingen met hun standaardteam overstappen van de zondag naar de zaterdag. Dit heeft negatieve gevolgen voor de competities op zowel de zondag als de zaterdag. De afname van het aantal teams op zondag zorgt voor grotere reisafstanden en minder competitieve competities.

Ook voor de competitie op zaterdag heeft dit gevolgen. Sterke teams die vanuit de zondag naar de zaterdag gaan, beginnen daar onderin de voetbalpiramide. De kwaliteit van deze teams is vaak hoger, waardoor de strijd om het kampioenschap in de laagste divisies op zaterdag minder spanend wordt.

Uitgebreid onderzoek

Om te komen tot dit besluit is er uitgebreid onderzoek gedaan. Zo is er aan 6000 voetballers, spelend in een standaardteam in West II, een vragenlijst voorgelegd, waarvan ongeveer 15% de vragenlijst heeft ingevuld. Hiernaast zijn er ook verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor voetballers en met bestuurders en trainers van zowel zaterdag- als zondagclubs. De input van deze bijeenkomsten is meegenomen in het uiteindelijke besluit.

Vrije keuze voor teams uit zondag 4e klasse

De teams die dit seizoen nog uitkomen in de 4e klasse op zondag kunnen zelf kiezen waar ze volgend seizoen gaan voetballen. Het is mogelijk om in te stromen in de zaterdag 4e klasse of om over te stappen naar de zondag 4e klasse in district Zuid I of West I. Wat de teams willen wordt momenteel geïnventariseerd en gaat per seizoen 2019/’20 in.

Voor de 3e klasse op zondag in West II ligt er voor het seizoen 2020/’21 hetzelfde plan. Voor het begin van het seizoen 2020/’21 kunnen ook de teams in de zondag 3e klasse de keuze maken om over te stappen naar de zaterdag 3e klasse West II of naar de zondag 3e klasse West I of Zuid I. Uiteraard zal de KNVB deze wijziging in de competitie komend seizoen blijven monitoren en indien nodig bijstellen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen