Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Niet kunnen spelen in de B-categorie, en dan?

KNVB Media
KNVB Media
5 oktober 2018, 15:30

Een overzicht van de spelregels bij het niet kunnen spelen. - Foto: KNVB Media

Tot teleurstelling van veel voetballers komen er in een voetbalweekend veel afzeggingen binnen. Sommige verenigingen vinden zelfs een bericht via de app voldoende om te laten weten dat ze niet komen.

In een eerdere publicatie staat vermeld dat wegblijven of afzeggen van de wedstrijd, zonder een andere datum af te spreken, niet kan. Een vereniging, maar ook de KNVB, kan dan een BNO (bezoekers niet opgekomen) of TNO (thuisclub niet opgekomen) in Sportlink Club zetten.

Afgelasten van een wedstrijd kan alleen bij zeer slechte weersomstandigheden of als een veld onbespeelbaar is. Iedereen wil immers graag zo veel mogelijk voetballen en de competitie uitspelen. Daarom hierbij de procedure bij het niet kunnen spelen van wedstrijden.

Verplaatsen van wedstrijden in datum en/of tijd

Wedstrijden die vastgesteld staan in de periode van 22 september tot en met 31 december mogen in onderling overleg wel verplaatst worden, maar moeten wel in de eerste periode gespeeld worden (uiterlijk 20 januari 2019). Wedstrijden die vastgesteld staan in de periode van 2 februari tot en met 1 juni mogen in onderling overleg verplaatst worden. De onderlinge afspraak moet zijn gemaakt vóór de oorspronkelijke speeldagdatum.

Verzoeken tot vrijstelling in een volledige competitie door de inzet van een snipperdag worden in de periode van start competitie tot en met het eerste volledige weekend van de maand maart verleend voor wedstrijden die in die periode zijn vastgesteld, met een maximum van één wedstrijd per seizoen per team. Voor een bekerwedstrijd kan geen snipperdag worden aangevraagd. Een verzoek om gebruik te maken van een snipperdag wordt alleen in behandeling genomen als dit verzoek op dinsdag 12.00 uur, voorafgaand aan de wedstrijd, op het betreffende steunpunt aanwezig is.

Uiterlijk de maandag na de oorspronkelijke wedstrijddag moet de KNVB op de hoogte zijn van de nieuwe datum.

Wanneer volgt er een tuchtzaak bij het niet spelen van de wedstrijd?

  • Als er op dinsdag na de wedstrijddag geen uitslag of nieuwe datum in Sportlink Club staat vermeld. (Omdat de thuisspelende club verantwoordelijk is voor het invullen van de gegevens wordt dit een TNO)
  • Als er bij goede weersomstandigheden ’afgelast door vereniging’ in Sportlink Club staat.
  • Als er TNO =(thuisteam niet opgekomen) of BNO =(bezoekers niet opgekomen) in Sportlink Club staat vermeld.

Let op, al bij een tweede keer schuldig zijn aan het niet spelen van een wedstrijd door eenzelfde team kan een team voor verder deelname aan de competitie worden uitgesloten.

Verplaatsen van wedstrijden in tijd

Verenigingen kunnen tot acht dagen voor de wedstrijd via de accommodatiebezetting van Sportlink eenzijdig de aanvangstijd aanpassen (zie ook paragraaf 3.5 Aanvangstijden). De deadline wordt ook in de accommodatiebezetting bij de betreffende wedstrijd vermeld. Alle betrokkenen krijgen nadien via de wedstrijdwijzigingen hiervan bericht. Binnen acht dagen kan een wedstrijd alleen worden verplaatst in onderling overleg en met goedvinden van de competitieleider.

Handleiding tuchtzaken AV Handleiding tuchtzaken AV Klik hier voor meer informatie

Competitie district Noord

Voor vragen over de reguliere competitie kunnen verenigingen een mail sturen. De medewerker competitie beantwoordt de vraag zo spoedig mogelijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen