Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrijspraak Elia, straf Van de Streek gehandhaafd

KNVB Media
KNVB Media
18 september 2015, 10:09

Foto: KNVB Media

De tuchtcommissie heeft Eljero Elia vanwege onvoldoende bwijs vrijgesproken van een gewelddadige handeling tegenover een speler van SC Cambuur tijdens de wedstrijd Feyenoord 2 – SC Cambuur 2 (14 september 2015).

Volgens de tuchtcommissie wijken de verklaringen te veel van elkaar af, waardoor er onvoldoende bewijs is om tot een veroordeling van Elia te komen. De assistent-scheidsrechter verklaarde namelijk dat Elia een beweging met de arm maakte, terwijl de tegenspeler van Elia verklaarde dat hij een beweging met het hoofd maakte.

Onvoldoende bewijs

De tuchtcommissie baseert veroordelingen altijd op minimaal twee bewijsstukken. In deze zaak zijn die volgens de tuchtcommissie niet aanwezig, mede omdat videobeelden ontbreken.

Dat de rode kaart in eerste instantie per ongeluk niet op het wedstrijdformulier stond, speelde geen rol. Ondanks dat vond de tuchtcommissie dat de aanklager betaald voetbal wel het recht had in deze zaak een schikkingsvoorstel te doen en had de tuchtcommissie bij voldoende bewijs ook tot een veroordeling kunnen komen.

Van de Streek blijft één duel uitgesloten

Van de Streek is door de tuchtcommissie uitgesloten voor een wedstrijd vanwege opzettelijk hands waardoor hij een doelpunt of duidelijke scoringskans ontnam in de wedstrijd van SC Cambuur - PSV van zaterdag 12 september. De verdediger van SC Cambuur ontving tijdens dat duel een rode kaart.

De tuchtcommissie acht op basis van de verklaringen van scheidsrechter Blom en assistent-scheidsrechter Langkamp overtuigend bewezen dat sprake was van opzettelijk hands. Naar het oordeel van de tuchtcommissie waren de tv-beelden onvoldoende duidelijk om tot een ander oordeel te komen.

Achtergrond

In een eerder stadium deed de aanklager betaald voetbal zowel Elia als Van de Streek een schikkingsvoorstel. Elia's schikkingsvoorstel bestond uit een uitsluiting van vier wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. Die van Van de Streek uit een uitsluiting van één wedstrijd.

Beide spelers gingen niet akkoord met het voorstel, waardoor de tuchtcommissie de zaken in behandeling nam. Donderdagavond vond in Zeist de mondelinge behandelingen plaats op basis waarvan de tuchtcommissie tot deze uitspraken kwam.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen