Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vilhena twee duels uitgesloten door commissie van beroep

KNVB Media
KNVB Media
30 maart 2017, 10:30

Tonny Vilhena mist door de schorsing de komende twee competitieduels van Feyenoord. - Foto: KNVB Media

De commissie van beroep bestraft Tonny Vilhena met een uitsluiting van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk (met een proeftijd van één jaar). Er wordt bewezen geacht dat de middenvelder van Feyenoord in de wedstrijd Sparta-Feyenoord op 5 maart een elleboogstoot uitdeelde aan Mathias Pogba van Sparta.

De straf van de commissie van beroep is milder dan de eerder opgelegde straf van de tuchtcommissie en het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Beide kwamen tot een uitsluiting van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk (met een proeftijd van één jaar).

Tonny Vilhena, hier in duel met PSV'er Andres Guardado, kan niet in beroep tegen de schorsing.

De commissie van beroep komt tot dit oordeel op basis van televisiebeelden en de verklaringen. Vilhena kan niet in beroep tegen deze schorsing. Door deze straf mist hij de aankomende twee competitieduels.

Elleboog

De commissie van beroep oordeelt, net als de tuchtcommissie, dat er sprake was van voorwaardelijke opzet. Vilhena zwaaide toen hij omhoog sprong met zijn elleboog naar achter, terwijl hij kon weten dat hij een speler van Sparta hard in het gezicht zou kunnen raken, wat ook is gebeurd. De straf valt één wedstrijd lager uit dan het oordeel van de tuchtcommissie, omdat de commissie van beroep de ernst van de overtreding anders waardeerde. 

Achtergrond vooronderzoek

De clubs en de KNVB stellen de aanklager betaald voetbal in staat om gedragingen van spelers en officials na afloop van de wedstrijd te onderzoeken, omdat zij van mening zijn dat onbehoorlijk gedrag niet thuishoort in het voetbal. Op basis van het vooronderzoek kan de aanklager besluiten tot een schikkingsvoorstel, een sepot of de zaak voorleggen aan de tuchtcommissie.

Tuchtrechtspraak betaald voetbal Tuchtrechtspraak betaald voetbal Lees meer over de tuchtrechtspraak in het betaald voetbal.

Uitsluitingen Uitsluitingen Bekijk het overzicht uitsluitingen betaald voetbal 2016/'17.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen