Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vooronderzoek naar oerwoudgeluiden Vitesse - Ajax

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2017, 17:00

Tijdens Vitesse-Ajax was doelman André Onana was mikpunt van discriminerende uitingen. - Foto: KNVB Media

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar oerwoudgeluiden tijdens de Eredivisiewedstrijd Vitesse - Ajax op zondag 19 februari. In het vooronderzoek bekijkt de aanklager welke maatregelen een club vooraf nam om spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd om het te stoppen en na de wedstrijd om hiertegen op te treden.

Op basis van de beschikbare beelden, informatie en verklaringen van de clubs bepaalt de aanklager of hij de club een schikkingsvoorstel doet. Als een club er volgens de aanklager alles aan gedaan heeft om tegen spreekkoren op te treden zal er geen straf worden uitgedeeld.

Samen tegen kwetsende spreekkoren

Discriminerende of anderszins kwetsende uitingen in de stadions worden aangepakt, omdat voetbal voor iedereen is en in het stadion iedereen welkom is. Hiervoor zijn landelijk afspraken gemaakt tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeesters en de KNVB. Clubs en de KNVB hebben vervolgens op lokaal niveau afgesproken dat thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen spreekkoren in hun stadion. Zij kennen hun bezoekers het beste, zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in hun stadion en hebben de faciliteiten in het stadion om bij spreekkoren actie te ondernemen.

Zet een streep door discriminatie Zet een streep door discriminatie Discriminatie en andere kwetsende uitingen horen niet thuis in ons voetbal.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen