Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sancties wanordelijkheden betaald voetbal: 30 juni 2022

KNVB Media
KNVB Media
30 juni 2022, 17:18

Ajax moet een wedstrijd competitie, bekercompetitie of play-offs zonder (indien mogelijk het verantwoordelijk deel van het) publiek spelen. - Foto: KNVB Media

Onderstaand een overzicht van recente, door de onafhankelijke aanklager betaald voetbal opgelegde – en door bvo’s geaccepteerde – sancties, vanwege wanordelijkheden in en rondom de stadions.

Eredivisie

Met ingang van 30 juni 2022:

FC Utrecht: een geldboete van € 7.500,- waarvan € 3.750,- voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van FC Utrecht bij gelegenheid van de wedstrijd FC Utrecht - AZ d.d. 11 mei 2022, te weten: het bij herhaling gooien van bekers met vloeistof en andere voorwerpen richting het speelveld en de keeper van AZ, waardoor de wedstrijd tijdelijk is gestaakt.

Met ingang van 27 juni 2022:

Ajax: het spelen van een thuiswedstrijd van het eerste elftal zonder (indien mogelijk het verantwoordelijke deel van het) publiek in de competitie, bekercompetitie of play-offs van de KNVB. De straf is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, en wordt opgelegd vanwege wanordelijkheden door aanhang van Ajax bij gelegenheid van de wedstrijd Ajax – sc Heerenveen d.d. 11 mei 2022, te weten: het afsteken van een niet geringe hoeveelheid vuurwerk.

Keuken Kampioen Divisie

Met ingang van 28 juni 2022:

ADO De Haagn: een geldboete van € 7.500,- en een voorwaardelijke uitwedstrijd zonder publiek, met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van ADO Den Haag bij gelegenheid van de wedstrijd NAC Breda – ADO Den Haag d.d. 10 mei 2022, te weten: het afsteken van (zwaar) vuurwerk bij opkomst van de spelers en na afloop van de wedstrijd, het zoeken van de confrontatie met supporters van NAC Breda, het gooien van (zwaar) vuurwerk en voorwerpen in de richting van supporters van NAC Breda, en het gooien van een fakkel op het dak waardoor een grote brand is ontstaan.

Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid wanordelijkheden

Betaaldvoetbalorganisaties (bvo’s) zijn in beginsel tuchtrechtelijk aansprakelijk voor wanordelijkheden die door hun aanhang worden gepleegd in en rondom stadions. Te denken valt daarbij aan vernielingen, kwetsende en racistische spreekkoren, het gooien van voorwerpen en het afsteken en gooien van vuurwerk. Alleen als een bvo kan aantonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om wanordelijkheden te voorkomen, tegen te gaan of schuldigen te identificeren, vervalt die aansprakelijkheid.

Indien de aanklager na onderzoek van oordeel is dat een bvo tuchtrechtelijk aansprakelijk is voor betreffende wanordelijkheden, kan zij de bvo een schikkingsvoorstel doen of de zaak direct voorleggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal. Indien een bvo een schikkingsvoorstel van de aanklager niet accepteert, wordt de zaak eveneens behandeld door de tuchtcommissie. Tuchtrechtspraak betaald voetbal Tuchtrechtspraak betaald voetbal Klik hier voor meer informatie.

Vuurwerk Vuurwerk Klik hier voor meer informatie.

Sancties Wanordelijkheden Betaald Voetbal: 24 juni 2022 Sancties Wanordelijkheden Betaald Voetbal: 24 juni 2022 Klik hier voor het overzicht.

 


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen