Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sancties wanordelijkheden betaald voetbal: 11 januari 2022

KNVB Media
KNVB Media
11 januari 2022, 10:51

RKC Waalwijk kreeg een een geldboete van € 7.500,- waarvan € 3.750,- voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar, vanwege het afsteken van vuurwerk door de aanhang. - Foto: KNVB Media

Onderstaand een overzicht van recente door de onafhankelijke aanklager betaald voetbal opgelegde – en door bvo’s geaccepteerde - sancties vanwege wanordelijkheden in en rondom de stadions.

Eredivisie

Met ingang van 10 januari 2022:

PEC Zwolle: een geldboete van € 10.000,- waarvan € 5.000,- voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van PEC Zwolle bij gelegenheid van de wedstrijden PEC Zwolle – Heracles Almelo d.d. 23 oktober 2021 en PEC Zwolle – SC Cambuur d.d. 6 november 2021, te weten: het afsteken van vuurwerk, het gooien van bekers met vloeistof en voorwerpen richting het speelveld.

RKC Waalwijk: een geldboete van € 7.500,- waarvan € 3.750,- voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van RKC Waalwijk bij gelegenheid van de wedstrijden RKC Waalwijk - Sparta d.d. 23 oktober 2021 en RKC Waalwijk – Willem II d.d. 28 oktober 2021, te weten het afsteken van vuurwerk.

Sparta Rotterdam: een voorwaardelijke geldboete van € 3.750,- met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van Sparta bij gelegenheid van de op 23 oktober 2021 gespeelde wedstrijd RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam, te weten: het afsteken van vuurwerk.


Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid wanordelijkheden

Betaald voetbal organisaties (bvo's) kunnen tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn voor wanordelijkheden door hun aanhang in en rondom de stadions, zoals bijvoorbeeld spreekkoren of het afsteken en gooien van vuurwerk. Of een bvo hiervoor aansprakelijk is hangt af van in hoeverre zij aan kan tonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle nodige maatregelen heeft getroffen om de betreffende wanordelijkheden te voorkomen of tegen te gaan. Indien de onafhankelijke aanklager betaald voetbal na onderzoek van oordeel is dat het gaat om wanordelijkheden waarvoor een bvo aansprakelijk is, kan zij de bvo een schikkingsvoorstel doen of de zaak voorleggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal. 

Indien een bvo een schikkingsvoorstel van de aanklager niet accepteert wordt de zaak eveneens behandeld door de tuchtcommissie. De hoogte van de door de tuchtrechtelijke organen opgelegde sancties is gebaseerd op een interne straftoemetingsrichtlijn, die ieder seizoen wordt vastgesteld door de aanklager en bekend is bij de bvo's. Vanwege de financiële gevolgen van de maatregelen omtrent het Covid-19 virus voor bvo's past de aanklager sinds april 2020 een algemene korting toe op geldboetes. Tuchtrechtspraak betaald voetbal Tuchtrechtspraak betaald voetbal Hoe gaat deze rechtspraak in zijn werk?

Vuurwerk Vuurwerk Clubs, KNVB, politie, Openbaar Ministerie, gemeentes en het ministerie van Justitie & Veiligheid willen vuurwerk in het voetbal harder aanpakken.

Sancties Wanordelijkheden Betaald Voetbal: 23 december 2021 Sancties Wanordelijkheden Betaald Voetbal: 23 december 2021 Eerder opgelegde sancties.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen