Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speler AZ twee wedstrijden uitgesloten vanwege online wedden

KNVB Media
KNVB Media
14 maart 2021, 17:30

Een speler van AZ is twee wedstrijden uitgesloten vanwege online wedden. - Foto: Soccrates Images

De onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal (CvB) heeft een speler van AZ veroordeeld tot een uitsluiting van twee wedstrijden, vanwege het (online) wedden op wedstrijden in competities waarin de club van de speler heeft deelgenomen. Van matchfixing is geen sprake, zo stelt de CvB nadrukkelijk: 'Voor het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden (matchfixing) is in deze zaak zelfs geen begin van bewijs'.

De reglementen in het betaald voetbal stellen het wedden op wedstrijden in 'eigen' competities expliciet strafbaar, om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen. 

Gedurende het tuchtrechtelijk proces heeft de speler de opgelegde sanctie van twee wedstrijden uitsluiting reeds ondergaan. Op verzoek van de speler besloot de CvB, alle belangen afwegend, tot gedeeltelijke publicatie van het vonnis waarbij de naam van de speler onvermeld blijft.

Verloop tuchtrechtelijk proces

Nadat de KNVB vorig seizoen signalen opving van mogelijke overtreding van de reglementen, heeft de aanklager betaald voetbal aan de onderzoekscommissie integriteit opdracht gegeven om onderzoek te doen. Op basis van dit onderzoek heeft de aanklager de speler in staat van beschuldiging gesteld en besloten de zaak direct voor te leggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal. 

De tuchtcommissie achtte het (online) wedden op wedstrijden in 'eigen' competities bewezen. Op verzoek van de speler besloot de tuchtcommissie de uitspraak, alle belangen afwegend, niet te publiceren gedurende een eventueel beroep, dat vervolgens ook door de speler bij de CvB werd aangetekend. 


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen