Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tuchtcommissie spreekt Alvarez (Ajax), Pinto (Sparta) en Bijl (Emmen) vrij

KNVB Media
KNVB Media
2 oktober 2020, 11:16

De onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal heeft Ajax-speler Alvarez vrijgesproken na zijn rode kaart in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. - Foto: KNVB Media

De onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal kwam donderdagavond 1 oktober 2020 bijeen in Zeist voor de zittingen van Alvarez (Ajax), Pinto (Sparta Rotterdam) en Bijl (FC Emmen). In alle drie de zaken heeft dit geleid tot vrijspraak van de betreffende spelers.

Alvarez (Ajax)

Alvarez (Ajax) was tenlastegelegd dat hij een gewelddadige handeling ten opzichte van een tegenspeler had gepleegd. Uit de gedetailleerde en duidelijke verklaring van de bewegingsdeskundige, die aan de zijde van Alvarez als getuige-deskundige werd gehoord, in samenhang met de tijdens de zitting getoonde beelden, volgt naar het oordeel van de tuchtcommissie dat niet kan worden geconcludeerd dat Alvarez een gewelddadige handeling heeft gepleegd.

Pinto (Sparta Rotterdam)

Inzake Pinto (Sparta Rotterdam) baseert de tuchtcommissie zich op de beelden en de door speler ter zitting gegeven demonstratie met bal. Deze hebben tot de overtuiging geleid dat Pinto de bal tijdens de wedstrijd met zijn schouder en borst heeft geraakt. Naar het oordeel van de tuchtcommissie is er zodoende geen sprake van het opzettelijk spelen van de bal met de hand.

Bijl (FC Emmen)

Inzake Bijl (FC Emmen) constateert de tuchtcommissie dat in de spelregels veldvoetbal 2020/’21 - Regel 12 Overtredingen en onbehoorlijk gedrag – staat: 

“Als de scheidsrechter de voordeelregel toepast bij een overtreding die zou zijn bestraft met een waarschuwing of een veldverwijdering als het spel zou zijn onderbroken, dan moet deze waarschuwing/veldverwijdering worden gegeven bij de volgende keer dat de bal uit het spel is. Echter als de overtreding inhield dat een duidelijke scoringskans werd ontnomen aan de tegenpartij, dan ontvangt de speler een waarschuwing.” 

Uit de beelden blijkt dat er sprake is geweest van het opzettelijk spelen van de bal met de hand en daarmee het ontnemen van een scoringskans. Dat er voordeel is gegeven volgt uit de verklaring van de scheidsrechter. De tuchtcommissie constateert zodoende dat de spelregels onjuist zijn toegepast, waardoor de speler dient te worden vrijgesproken.

Tuchtrechtspraak Tuchtrechtspraak Lees hier hoe de tuchtrechtspraak is georganiseerd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen