Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Commissie van beroep: boete Go Ahead Eagles voor vuurwerk

KNVB Media
KNVB Media
28 juli, 11:04

Go Ahead Eagles is beboet nadat supporters vuurwerk afstaken tijdens het uitduel bij De Graafschap. - Foto: KNVB Media

De onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal heeft Go Ahead Eagles veroordeeld tot een boete van 3.750 euro, waarvan 1.750 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dit naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk door supporters van de club tijdens de wedstrijd De Graafschap – Go Ahead Eagles op 1 december 2019.

Eerder had de tuchtcommissie betaald voetbal Go Ahead Eagles een boete opgelegd van 3.750 euro. Tegen deze uitspraak ging de club in beroep. Vanwege de maatregelen inzake het coronavirus kon de mondelinge behandeling van het beroep pas plaatsvinden op 14 juli jl.

Motivering

De commissie van beroep oordeelt – net zoals de tuchtcommissie – dat Go Ahead Eagles voor, tijdens en na de wedstrijd onvoldoende maatregelen heeft genomen om de wanordelijkheden te voorkomen en te bestrijden. Zo hebben de aanwezige stewards en beveiligers bijvoorbeeld nagelaten om in te grijpen op het moment dat het doek, waaronder de fakkels werden afgestoken, tevoorschijn werd gehaald. Daarnaast acht de commissie van beroep het verwijtbaar dat, ondanks het gebrek aan camerabeelden, geen enkele dader achteraf geïdentificeerd is.

Strafmaat

Omdat er rekening wordt gehouden met de financiële situatie van betaald voetbalorganisaties (BVO’s) als gevolg van de coronacrisis, heeft de aanklager haar eis in beroep gematigd tot een boete van 3.750 euro, waarvan 1.750 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De commissie van beroep acht dit een passende sanctie. Tegen uitspraken van de commissie van beroep is geen beroep mogelijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen