Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tuchtcommissie legt Go Ahead Eagles boete op voor vuurwerk

KNVB Media
KNVB Media
13 maart 2020, 9:10

Go Ahead Eagles krijgt een geldboete voor het afsteken van vuurwerk door de aanhang op 1 december 2020. - Foto: KNVB Media

De onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal heeft geoordeeld dat Go Ahead Eagles verantwoordelijk is voor de wanordelijkheden door een deel van haar aanhang tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap van 1 december 2020, te weten het afsteken van vuurwerk. De tuchtcommissie legt Go Ahead Eagles daarom een geldboete op van € 3.750, -.

Motivering

Naar het oordeel van de tuchtcommissie heeft Go Ahead Eagles voor, tijdens en na de wedstrijd nagelaten om adequaat in te grijpen. De club heeft tijdens de wedstrijd niet ingegrepen door bijvoorbeeld het spandoek, waaronder het vuurwerk is afgestoken, direct te verwijderen. Ook na de wedstrijd zijn door Go Ahead Eagles onvoldoende stappen gezet. Dat de club naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk, ondanks het gebrek aan beelden, tot op heden niemand heeft kunnen identificeren en een stadionverbod heeft kunnen opleggen, acht de tuchtcommissie onvoldoende en verwijtbaar. 

Strafmaat

Uit de strafkaart van de club blijkt dat er – naar aanleiding van wanordelijkheden – op 12 april 2018 een straf is opgelegd, inhoudende een geldboete van € 12.500, - en het spelen van drie thuiswedstrijden zonder publiek, waarvan één wedstrijd voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Nadien heeft de club aangetoond zich in te zetten met betrekking tot het nemen van voldoende maatregelen, al is dat in de betreffende zaak niet gebeurd. Om deze reden heeft de tuchtcommissie niet besloten dat Go Ahead Eagles een wedstrijd zonder publiek moet spelen, maar is, zoals ook door de aanklager aangegeven, het opleggen van alleen een geldboete in dit geval passend en geboden. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen