Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Categorie-indeling: VVV en Almere City naar derde categorie

KNVB Media
KNVB Media
22 augustus 2017, 11:00

VVV-Venlo is een van de twee ploegen die naar categorie 3 steeg. - Foto: KNVB Media

De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie stelde de indeling samen op basis van de begroting van 2017/’18. Twaalf clubs zitten in categorie 3 (goed) en twintig in categorie 2 (voldoende).

Almere City en VVV-Venlo stijgen ten opzichte van het vorige meetmoment van categorie 2 naar 3 en Fortuna Sittard maakt de oversteek van de laagste categorie naar de tweede. Er zijn geen clubs een categorie gezakt ten opzichte van het vorige meetmoment.                  

Categorie-indeling

Categorie 3 (goed)

Ajax, Almere City, AZ, SC Cambuur Leeuwarden, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, PSV, VVV-Venlo en Willem II.

Categorie 2 (voldoende)

FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Fortuna Sittard, De Graafschap, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, N.E.C, FC Oss, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam en PEC Zwolle.

Categorie 1 (onvoldoende)Geen.

De licentiecommissie deelt Roda JC en ADO Den Haag vooralsnog niet in. De definitieve besluitvorming vanuit de licentiecommissie met betrekking tot beide clubs volgt op een later moment.

Over de categorie-indeling

De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie betaald voetbal de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, volgen sancties oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie.

Licentiesysteem Licentiesysteem Meer informatie over het huidige licentiesysteem en de categorie-indeling is hier te vinden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen