Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB complimenteert clubs met werk aan licentievoorwaarden

KNVB Media
KNVB Media
15 december 2016, 11:30

Uit een inventarisatie van de licentiecommissie blijkt dat verreweg het grootste deel van de clubs aan de meeste voorwaarden voldoen. - Foto: KNVB Media

De licentiecommissie heeft zich gebogen over de licentievoorwaarden waar clubs in de Tweede en Derde divisie sinds dit seizoen aan moeten voldoen. Uit een inventarisatie van de commissie blijkt dat verreweg het grootste deel van de clubs aan de meeste voorwaarden voldoen.

Ook blijkt dat de voorwaarde van de registratie van contractspelers op dit moment niet door alle clubs, in vooral de Derde divisie, gehaald wordt. Door niet aan deze voorwaarden te voldoen riskeren twintig verenigingen dat de licentiecommissie hen drie punten in mindering brengt als zij hier op 13 januari niet alsnog aan voldoen.

Ondanks het bericht van de licentiecommissie wil de KNVB de clubs een groot compliment maken voor hun harde werk in de afgelopen periode en heeft de bond er vertrouwen in dat de clubs stappen zullen blijven maken.

Licentievoorwaarden Licentievoorwaarden Meer informatie over de licentievoorwaarden in de top van het amateurvoetbal.

'Groot compliment'

Jan Dirk van der Zee.

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee: "De licentiecommissie spreekt zich nu voor het eerst uit en laat aan de ene kant zien dat er veel is bereikt, maar geeft anderzijds een duidelijk signaal dat er ook nog werk aan de winkel is. Vooral als het gaat om de arbeidscontracten."

"Wel moet duidelijk zijn dat de verenigingen een groot compliment verdienen, de meesten voldoen namelijk aan verreweg het grootste deel van licentievoorwaarden. Bovendien is dit het eerste seizoen dat clubs hieraan moeten voldoen en dat is natuurlijk nooit gemakkelijk. Wij hebben er alle vertrouwen in dat er na ieder meetmoment stappen gemaakt zullen worden door de verenigingen."

Licentievoorwaarden zijn er voor competitie en clubs

De bondsvergadering, de vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal, stemde op 2 december 2014 in met de licentievoorwaarden voor de Tweede en Derde divisie. Met de invoering van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal vanaf het seizoen 2016/'17 is het mogelijk geworden dat verenigingen promoveren naar het hoogste niveau van Nederland. Clubs kunnen van de vijfde klasse doorstromen naar de Eredivisie.

Bij promotie naar een hoger niveau komt er voor een club meer kijken dan alleen sportieve verbetering.

Bij promotie naar een hoger niveau komt er voor een club meer kijken dan alleen sportieve verbetering. Immers, hoe hoger het niveau, hoe groter de belangstelling en dus hoe hoger de voorwaarden die daar bij passen. Om clubs op een hoger niveau voor te bereiden, worden de licentievoorwaarden trapsgewijs doorgevoerd. Op deze manier gaan de clubs bij een sportieve verbetering, als gehele vereniging vooruit. Daar hebben clubs, spelers en andere voetballiefhebbers baat bij.

Belang van arbeidsovereenkomsten in het amateurvoetbal

Uit de inventarisatie van de licentiecommissie amateurvoetbal blijkt dat de registratie van de arbeidsovereenkomsten een voorwaarde is waar veel clubs op dit moment moeite mee hebben. De registratie van contractspelers in het amateurvoetbal is in het leven geroepen om gefaseerd een gelijk speelveld te creëren voor vereniging in de voetbalpiramide. Eveneens wordt hiermee getracht om de stap tussen amateur- en betaald voetbal te vergemakkelijken.

Door de bondsvergadering is daarom besloten dat clubs in de Tweede divisie over acht contractspelers van minimaal 12 uur per week moeten beschikken in hun eerste jaar en in de Derde divisie gaat het om drie contractspelers. Voor beide geldt dat clubs hier vanaf dit seizoen aan moeten voldoen en dat ze bij promotie één 'overgangsjaar' hebben. Na dit jaar worden clubs in de Tweede divisie geacht dertien contractspelers te hebben en clubs in de Derde divisie moeten dan beschikken over zes contractspelers.

Twintig clubs voldoen op dit moment niet aan de voorwaarden.

Op dit moment zijn er twintig clubs die nog niet aan deze voorwaarden voldoen. Omdat deze voorwaarden op een democratische wijze tot stand zijn gekomen en de regels tijdens de wedstrijd niet ineens veranderd kunnen worden, zal de licentiecommissie een sanctie moeten opleggen. Dit is ook het eerlijkst ten opzichte van de 34 clubs die het wel al allemaal voor elkaar hebben. Hoewel de clubs per 1 november 2016 aan de licentievoorwaarden hadden moeten voldoen, stelt de licentiecommissie verenigingen nu in de gelegenheid tot 13 januari 2017 om alles op orde te krijgen.

Eigen cao in Tweede en Derde divisie

Dit jaar is al meerdere malen door vertegenwoordigers uit de Tweede en Derde divisie en belangenverenigingen gesproken over de totstandkoming van een eigen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de spelers en clubs uit deze competities. De cao zal moeten aansluiten bij de opgestelde licentievoorwaarden en ook is het de bedoeling dat er een standaardcontract voor het amateurvoetbal wordt ontwikkeld, waar clubs gemakkelijk mee kunnen werken.

Op 19 december wordt er opnieuw bij elkaar gekomen door de Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde divisie (CVTD) en de Spelersvakbonden (VVCS en FIFPRo) en wordt er getracht om op korte termijn een cao tot stand te brengen waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen