Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

AZ naar categorie 3, ADO Den Haag en PEC Zwolle uit categorie 1

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2016, 11:00

Twaalf clubs bevinden zich in categorie 3, veertien clubs zitten in categorie 2, terwijl categorie 1 acht clubs telt. - Foto: KNVB Media

De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de halfjaarcijfers 2015/’16 en dit is het tweede meetmoment van 2016.

Twaalf clubs scoren goed op basis van hun financiële huishouding en zitten in categorie 3. In vergelijking met het vorige meetmoment zit AZ nu ook in de hoogste categorie. Veertien clubs bevinden zich in categorie 2. Voor ADO Den Haag en PEC Zwolle betekent hun aanwezigheid in de tweede categorie ‘promotie’ uit de laagste categorie. In categorie 1 zitten acht clubs, twee clubs minder dan in het vorige meetmoment, en zij moeten actief werken aan financieel herstel.

Categorie-indeling

Categorie 3: Ajax, Almere City, AZ, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en Willem II.

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam en PEC Zwolle.

Categorie 1: FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk*, Roda JC, FC Twente en VVV-Venlo.

* RKC Waalwijk blijft op basis van vangnetbepaling ingedeeld in categorie 1

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie.

Over de categorie-indeling

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële situatie van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot.

De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Licentiesysteem Licentiesysteem Lees meer over het licentiesysteem.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen