Categorie-indeling: elf clubs in hoogste en tien clubs in laagste categorie

KNVB Media
KNVB Media
18 maart 2016, 9:15

Foto: KNVB Media

De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de jaarstukken 2014/'15 en prognosecijfers 2015/'16.

Elf clubs scoren een goed en zitten in categorie 3 en dertien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2. Tien clubs moeten werken aan financieel herstel en zijn ingedeeld in categorie 1.

Categorie-indeling

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en Willem II.

Categorie 2: AZ, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Utrecht, Vitesse en FC Volendam.

Categorie 1: ADO Den Haag*, FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle.

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie.

* ADO Den Haag is ingedeeld in categorie 1 op basis van de vangnetconstructie

Over de categorie-indeling

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële situatie van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot.

De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven