Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Structuur en overname Vitesse volgens regels KNVB

KNVB Media
KNVB Media
22 december 2015, 13:00

Foto: KNVB Media

Vitesse heeft de licentiecommissie van de KNVB juist en volledig geïnformeerd over de huidige eigendoms- en juridische structuur van de club. Dat is de belangrijkste uitkomst uit het onafhankelijke onderzoek dat in opdracht van de licentiecommissie afgelopen najaar is uitgevoerd. Dit houdt in dat de juridische structuur van Vitesse in lijn is met de bestaande reglementen van de KNVB.

Onafhankelijk onderzoek

Bij de aandelenoverdracht van Vitesse in 2010 onderzochten de KNVB en andere experts de financieringsconstructie rond de overname. Uit dat onderzoek kwamen geen feiten naar voren die in strijd zijn met de regels van de KNVB. Terugkerende berichten in de media in 2014 waren voor de KNVB mede aanleiding in gesprek te gaan met Vitesse en opnieuw een toelichting op hun organisatiestructuur te vragen. In het belang van de integriteit van het Nederlandse voetbal gaf de licentiecommissie vervolgens het onafhankelijke onderzoeksbureau Integis de opdracht om een breed en diepgaand onderzoek te verrichten naar de juistheid en volledigheid van de door Vitesse gepresenteerde juridische structuren.

Volledige medewerking Vitesse

Vitesse verleende volledige medewerking aan het onderzoek en gaf inzicht in alle gevraagde documenten, waaronder aktes van de aandelenoverdracht, overeenkomsten en notulen van vergaderingen in de periode 2010-2014. Ook verstrekte de club uit Arnhem inzage in alle geldstromen in genoemde periode en hield het onderzoeksteam interviews met (voormalig) bestuurders, commissarissen en accountants.

Geen reactie Jordania

Merab Jordania reageerde helaas niet op de herhaaldelijke verzoeken voor contact om medewerking te verlenen aan het onderzoek. Het onderzoeksteam en de licentiecommissie van de KNVB hebben echter geen bevoegdheid om individuen te verhoren of anderszins te verplichten medewerking te verlenen.

Relatie Vitesse - Chelsea

Onderdeel van het onderzoek was de relatie tussen Vitesse en de Engelse voetbalclub Chelsea. Uit diverse interviews en overige beschikbaar materiaal is de conclusie van het onderzoek dat er geen aanwijzingen zijn dat Chelsea zeggenschap heeft in het beleid van Vitesse. Uit het onderzoek komt naar voren dat er geen schriftelijke vastgelegde samenwerkingsovereenkomst tussen de clubs bestaat, maar dat Chelsea en Vitesse op sommige gebieden samenwerken, zoals bij het huren van spelers. De gepresenteerde huurovereenkomsten tussen Vitesse en Chelsea zijn in overeenstemming met de regelgeving en komen overeen met huurovereenkomsten tussen Vitesse en andere clubs.

Duidelijkheid goede zaak

De KNVB is te spreken over de volledige medewerking van Vitesse aan het onafhankelijke onderzoek. Voor het Nederlandse voetbal is het een goede zaak dat het duidelijk is dat de organisatiestructuur van Vitesse aan de regels van de KNVB voldoet en er geen derde partij zeggenschap heeft in het beleid van de club. 


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen