Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wie kroont zich tot cupfighter van de Bollenstreek?

Willem Korenromp
KNVB Media
24 oktober 2017, 10:01

Katwijk-trainer Dick Schreuder hoopt zich vanavond voor eigen publiek ten koste van VVSB te plaatsen voor de derde ronde van de KNVB Beker. - Foto: KNVB Media

VVSB heeft zich de laatste jaren ontpopt als ware cupfighter in de strijd om de KNVB Beker. Kan de ploeg uit Noordwijkerhout dat kunstje nog een keer herhalen? Net als vorig seizoen nemen de Zuid-Hollanders het in de tweede ronde op tegen Katwijk. De koploper van de Tweede Divisie aast op revanche na de 3-0 nederlaag van vorig seizoen. "Dit keer bekeren wij verder", aldus Katwijk-aanvoerder Robbert Susan.

Katwijk en VVSB. Hemelsbreed liggen beide verenigingen op nog geen acht kilometer van elkaar. De geringe afstand maakt het affiche in de tweede ronde van de KNVB Beker tot een ware derby, maar van sentimenten is bij beide clubs geen sprake. "Afgelopen seizoen speelden we voor het eerst tegen elkaar", zegt Susan. "VVSB is van origine een zondagclub, Katwijk speelt op zaterdag. We kwamen elkaar in het verleden nooit tegen. Daardoor kennen de supporters en spelers elkaar onderling niet zo goed. Daarbij zijn we bij Katwijk verwend met derby's tegen Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Die wedstrijden leven veel meer onder ons publiek."

Katwijk-aanvoerder Robbert Susan (links).

Oud zeer

Toch stond het publiek een jaar geleden in dikke rijen langs het veld toen Katwijk het in de tweede ronde van het bekertoernooi tegen VVSB opnam. Het toeval heeft beide clubs uit de Bollenstreek dit seizoen opnieuw aan elkaar gekoppeld. Het enige verschil is dat Katwijk nu thuis speelt, in plaats van uit. De oranjehemden zijn uit op revanche, na de 3-0 nederlaag van vorig seizoen. "We hebben inderdaad wat recht te zetten", vindt Susan. "Er zit bij ons nog wel wat oud zeer. We deden in die wedstrijd weinig voor elkaar onder, maar zij maakten de kansen af en wonnen verdiend. Maar vanavond, op ons eigen sportpark De Krom, zullen wij de favoriet zijn."

Die woorden worden beaamd door Tim de Rijk. De middenvelder van VVSB ziet zijn eigen team als underdog. De Rijk had vorig seizoen een voorname rol in de bekerwinst op de huidige koploper van de tweede divisie. Vlak voor rust schoot hij de 2-0 tegen de touwen. "Ik kreeg de bal op het middenveld, draaide open en kon zo doorlopen richting het doel van Katwijk. Het leek wel of ze allemaal voor me aan de kant gingen. Zo makkelijk zal het vanavond niet gaan. Katwijk is sterk begonnen aan de competitie, heeft tot dusver alles gewonnen. Bovendien spelen we jammer genoeg uit. Er zullen meer supporters van hun zijn en we spelen op kunstgras. Dat maakt het voor ons lastiger."

VVSB en Katwijk stonden vorig seizoen ook tegenover elkaar in de tweede ronde van de KNVB Beker.

Cupfighter

VVSB heeft echter de naam een cupfighter te zijn. Twee seizoenen geleden drongen de Noordwijkerhouters zelfs door tot de halve finale, waarin FC Utrecht te sterk bleek. Vorig seizoen strandde het bekeravontuur iets eerder, in de achtste finale tegen FC Volendam. De bezoekers zullen er dan ook alles aan doen om net als vorig seizoen ten koste van Katwijk door te bekeren. "Op de een of andere manier maakt de beker iets extra's bij ons los", zegt De Rijk. "Je speelt één wedstrijd, het is alles of niets. Je speelt echt voor de winst en werkt daar hard voor. Dat doe je in de competitie ook, maar in de beker komen er extra krachten los. Wat dat precies is, is moeilijk te omschrijven."

Tim de Rijk (rechts) in de achtervolging in een wedstrijd tegen Jong AZ.

Zo'n rijke bekerhistorie als VVSB in het recente verleden heeft opgebouwd, heeft Katwijk allerminst. "Met Katwijk zijn we nooit ver gekomen in het bekertoernooi", legt Susan uit. De laatste keer dat de doordrong tot de derde ronde was in 2010, maar toen was Susan - bezig aan zijn zevende seizoen in Katwijkse dienst - nog niet van de partij. "Dit seizoen moet daar maar eens verandering in komen", klinkt het zelfverzekerd. "We willen heel graag een ronde verder komen. Het loopt op dit moment lekker bij ons. We winnen onze wedstrijden in de competitie over het algemeen makkelijk en trekken ook de moeilijkere wedstrijden over de streep. Daarbij hebben we een goede, fitte selectie. Iedereen houdt elkaar scherp. Dat is dit seizoen de kracht van Katwijk. Dat willen we ook vanavond laten zien."

Maar dat laatste geldt natuurlijk ook voor VVSB. De messen zijn geslepen voor vanavond. Om 19.45 uur wordt er afgetrapt op sportpark De Krom in Katwijk. En wie er uiteindelijk een ronde verder gaat? "Wij bekeren door", klinkt het uit beide kelen.

KNVB Beker KNVB Beker Alles over de KNVB Beker.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen