Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Droom Quick 1888 komt uit: Dennenappel op De Dennen

Ruud Scheper
KNVB Media
24 september 2017, 15:30

Bijna zeventig jaar na dato ontving Quick 1888 de in 1949 gewonnen KNVB Beker uit handen van KNVB-voorzitter Michael van Praag. - Foto: Rob Koppers.

Jarenlang, nee, zelfs decennialang hadden ze het er al over gehad bij Quick 1888 uit Nijmegen. Hoe mooi zou het niet zijn als de in 1949 gewonnen KNVB Beker een plaatsje zou kunnen krijgen in het clubhuis? Maar omdat er nooit een concrete stap werd gezet om dat te realiseren, bleef de plek in de prijzenkast leeg. Vandaag, 24 september, kwam daar verandering in.

Ontelbare keren hoorde hij het aan. Initiatiefnemer Michel Dreis was de tel inmiddels al lang geleden kwijtgeraakt. In de kleedkamer van het 35+-team waarin hij speelde, aan de bar van de kantine of langs het veld tijdens een wedstrijd van het eerste, tweede of derde; steeds kwam het weer terug. Die ontbrekende KNVB Beker, gewonnen vier jaar na de oorlog door in de finale Helmondia na strafschoppen te verslaan.

Tastbaar bewijs

Vooral onder de oudere leden van Quick leefde de droom om de KNVB Beker hierheen te halen

Maar een tastbaar bewijs van de grootste zege in de geschiedenis van de club was er niet, omdat de beker destijds nog jaarlijks van eigenaar wisselde. “Vooral onder de oudere leden van Quick leefde de droom om daar verandering in te brengen”, vertelt Dreis. “‘Maar met alleen dromen kom je er niet’, zei ik. Je kunt er wel van dromen om de staatsloterij te winnen, maar je zult toch echt eerst zelf een lot moeten kopen.”

Er was veel aandacht voor de uitreiking van de KNVB Beker. Foto: Rob Koppers.

In het verleden was er wel eens geïnformeerd naar het kostenplaatje dat de aanschaf met zich mee zou brengen, maar het genoemde bedrag bleek dusdanig hoog dat er nooit een concrete stap werd gezet. “Dat was heel wat jaren geleden. Wanneer precies?” Dreis schudt zijn hoofd. “Dat was nog in de guldentijd. Heel wat jaren terug dus, exact weet ik het niet.”

Real Madrid

In de afgelopen jaren kwam er voorzichtig verandering in. Met behulp van de in 2010 opgerichte Qlub van 100 kreeg eerst de accommodatie van de meer dan honderd jaar oude vereniging een grondige opknapbeurt. Het clubhuis werd verbouwd met als pronkstuk een meterslange zwart-wit foto van de vriendschappelijke wedstrijd tegen Real Madrid in 1988. Supersterren als Hugo Sánchez en Míchel speelden op sportpark De Dennen tegen de lokale helden. Een wedstrijd om nooit meer te vergeten.

Van Praag is dé man om die beker uit te reiken, geweldig dat hij naar Quick is gekomen

Meer dan eens spraken bezoekende clubs hun bewondering uit voor de prachtig verbouwde accommodatie. Maar toch, niemand kon ontkennen dat er nog iets ontbrak. De kers op de taart. Binnen de Qlub van 100 werden de koppen andermaal bij elkaar gestoken. Er moest toch iets mogelijk zijn? De bekerwinst van Vitesse afgelopen seizoen bracht alles in een stroomversnelling. Een beker in Arnhem? Dan moest er ook een beker komen in Nijmegen.

Van Praag reikt uit

Toen de beslissing eenmaal genomen was, bleek het enthousiasme zo groot dat het geld vlot bij elkaar werd gehaald. Een mail van voorzitter voetbalzaken Jos Peters naar KNVB-voorzitter Michael van Praag deed de rest. “Naar wat ik gehoord heb, was Van Praag direct enthousiast”, vertelt Dreis. “Hij wilde meteen zijn medewerking leveren. Geweldig toch? Hij is dé man om die beker uit te reiken. En hij komt naar Quick. Dat geeft deze uitreiking nog meer cachet.”

De wat oudere leden van Quick maakten van de gelegenheid gebruik om hun hun herinningen op te halen. Foto: Rob Koppers.

Spelers die de wedstrijd zelf nog hadden meegedaan? Dreis schudt zijn hoofd. “Volgens onze gegevens is er nog één speler in leven, toevallig ook nog net degene die het enige doelpunt in de finale maakte. Helaas woont hij in Australië. Het was dus niet mogelijk om hem de beker in ontvangst te laten nemen.”

22 Kilo

Dit is het mooiste wat wij als Qlub van 100 aan de vereniging kunnen geven

Die eer viel nu te beurt aan Rob Lamers, oud-voorzitter en erelid van de club. Uit handen van Van Praag ontving hij op een drukbezocht sportpark De Dennen de enige echte KNVB Beker. “Hij is 22 kilo”, vertelt Dreis vol enthousiasme. “Hij krijgt een heel mooi plekje op een sokkel in onze kantine.” Tevreden kijkt de initiatiefnemer naar het eindresultaat. “Dit is het mooiste wat wij als Qlub van 100 aan de vereniging hebben kunnen geven. We zijn blij en voldaan dat hij na al die jaren hier nu eindelijk staat.”

De beker krijgt een prominente plek in het clubhuis van Quick 1888. Foto: Rob Koppers.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen