Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Rinus zei: 'Laat maar schieten'

KNVB Media
KNVB Media
6 april 2015, 14:08
3:19

Foto:

FC Twente en PEC Zwolle spelen dinsdagavond de eerste halve finale in de strijd om de KNVB Beker. In 1977 stonden beide ploegen ook tegenover elkaar in het bekertoernooi. Toen was het de finale. FC Twente met clubiconen als Epi Drost en Jan Jeuring en latere internationals als Frans Thijssen en Arnold Mühren. Dat PEC Zwolle de finale haalde was bijzonder want de club speelde toen nog in de eerste divisie.

De huidige scout Ben Hendriks - geboren Zwollenaar - vormde samen met Rinus Israel een ijzersterk centraal duo. ,,We hadden een eredivisiewaardig elftal hoor, zegt hij terwijl hij met zijn vinger langs de opstelling in het programmaboekje gaat. ,,Klaas Drost. Koko Hoekstra. Yuri Banhoffer, een Uruguayaan in de spits. Hendriks herinnert zich dat Zwolle in de ban van de bal raakte. De finale was in de Goffert in Nijmegen omdat men De Kuip niet dacht uit te verkopen. Een misrekening. De Goffert puilde uit met 29000 toeschouwers. In colonne trokken de Pee Ee Cee ’rs naar Nijmegen. ,,Ik krijg nog kippenvel van het moment dat we er langs reden met de spelersbus,” zegt Hendriks. ,,Dat gaf een enorme energie.”

Meer over de halve finales van de KNVB beker en de meest opvallende feiten, klik hier

In de finale houdt PEC stand. Is misschien zelfs de betere ploeg. Nog altijd wordt er in Zwolle gesproken over de afgekeurde goal van Banhoffer. ,,Ten onrechte”, volgens Hendriks. Zo blijft het blijft 0-0 en in de verlenging gaat het mis. Epi Drost stoomt de middenlijn over. ,,Rinus zei: ’Laat maar schieten. Nou, dat hebben we geweten.’” De bal slaat in als een mokerslag en dooft alle hoop bij de Zwollenaren. In plaats van de beker krijgt Hendriks een hand van Prins Bernhard en een houten herinneringsmedaille. Hij kijkt naar de prijs, prominent uitgestald in de entree van het PEC Zwolle-stadion.

Vorig jaar mocht hij de zilveren dennenappel toch nog even beroeren omdat PEC Zwolle het onmogelijke presteerde door Ajax met 5-1 te verslaan. Hendriks genoot er zichtbaar van, hield de trofee nog zo lang mogelijk vast voor hem aan aanvoerder Bram van Polen te overhandigen. De pijn van 1977 kwam weer naar boven. ,,Niet op dat moment, dan geniet je mee met de jongens. Maar later denk je toch, die had ik ook mee kunnen nemen.”

De weg naar de halve finale

FC Twente:

Achilles ’29 - FC Twente 1-3
Go Ahead Eagles - FC Twente 0-0 (FC Twente wns)
De Graafschap - FC Twente 2-4
FC Twente - AZ 3-0

PEC Zwolle:

PEC Zwolle - FC Oss 3-2
PEC Zwolle - HHC Hardenberg 6-1
VVV Venlo - PEC Zwolle 0-1
SC Cambuur - PEC Zwolle 2-3 n.v.

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen