Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax verovert na landstitel ook de KNVB Beker Vrouwen

KNVB Media
KNVB Media
2 juni 2017, 21:20
6:04

Desiree van Lunteren viert haar prachtige openingstreffer in de KNVB Bekerfinale. - Foto: KNVB Media

Anouk Hoogendijk en Daphne Koster. Vaak werden ze in één adem genoemd. Als publicitaire blikvangers van een generatie die nationaal en internationaal door muren en plafonds brak. Hun gelijktijdige afscheid van de velden kreeg vrijdagavond met het winnen van de KNVB Beker een extra gouden randje.

In een levendige eindstrijd in Den Haag was Ajax met 2-0 te sterk voor PSV, via treffers van Desiree van Lunteren en Marjolein van den Bighelaar. Na het veroveren van de allereerste landstitel, twee weken geleden, wonnen de Amsterdamse vrouwen daarmee hun tweede prijs van het seizoen. De dubbel, een nieuw hoogtepunt in het vijfjarige bestaan van de vrouwentak in Amsterdam. En volgend seizoen volgt de eerste Champions League-deelname.

Blijdschap bij de Ajax-vrouwen.

Reacties van Merel van Dongen en Desiree van Lunteren.

Symboliek

Daphne Koster of Jeslynn Kuijpers? Wie van beide aanvoersters ook na afloop van de KNVB Bekerfinale de bokaal richting de hemel zou tillen, historisch was het sowieso. PSV snakte naar de allereerste hoofdprijs en wilde na de verloren bekerfinale in 2014 nu eindelijk toeslaan. Voor Ajax gold vooral de symboliek met het afscheid van pioniers Hoogendijk en Koster, het vertrek van coach Ed Engelkes en een aantal andere speelsters.

  • Prijzenkast Ajax-vrouwen: 1 landstitel, 2 KNVB Bekers

Maar sentimenten tellen niet in topvoetbal. PSV wenste niet mee te werken aan een gouden afscheid, PSV wilde simpelweg eindelijk eens wat zilverwerk in handen. Met die mentaliteit trok de ploeg van Nebojsa Vuckovic ook ten strijde. De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajacied Inessa Kaagman, maar daarna trok PSV het initiatief naar zich toe en was het dichtbij de openingstreffer.

Die werd na ruim een kwartier ook gemaakt door de rappe Kuijpers, maar zij werd - ten onrechte - afgefloten voor buitenspel. Negentig seconden later mikte centrale verdediger Myrthe Moorrees een vrije trap vanaf zo'n twintig meter met veel vaart op de lat. Het was de beste fase van de Eindhovense ploeg in de wedstrijd. In het laatste kwartier voor rust kregen beide teams nog een grote kans op een voorsprong. Een inzet van Marlous Pieëte werd door Lucie Akkerman van de lijn gehaald, terwijl Kuijpers in vrije positie te slap inschoot.

Kelly Zeeman wint het kopduel van Sisca Folkertsma. Daphne Koster en Vanity Lewerissa kijken toe.

Omgekeerde Robben

Het mocht dus een mirakel worden genoemd dat het halverwege nog 0-0 stond, want Ajax en PSV maakten er een prachtige bekerstrijd van. Na rust zette Ajax echter een tandje bij en werd het spelbeeld eenzijdiger. Zeker na de fabuleuze openingstreffer van Van Lunteren. De middenvelder met nummer tien, vijf jaar geleden maker van de allereerste officiële Ajax-goal, scoorde via een 'omgekeerde Robben'.

Op de linkerflank werd de Almeerse weggestuurd door Loïs Oudemast, zocht vervolgens rechtsback Akkerman op, trok naar binnen en haalde met rechts vernietigend uit. Precies zoals Arjen Robben vaak doet, maar dan vanaf de linkerflank. De goal van Van Lunteren in de 55e minuut brak het verzet van PSV en versterkte uiteraard het vertrouwen van de Ajacieden.

Dat werd helemaal duidelijk toen Van den Bighelaar halverwege de tweede helft de voorsprong verdubbelde. De Brabantse spits, dit seizoen clubtopscorer van Ajax, stond zelf aan de basis van die tweede treffer. Ze ontfutselde in eerste instantie de bal bij Moorrees en stond even later precies op de goede plek om hem eenvoudig binnen te tikken: 2-0. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. PSV probeerde nog wel, maar was lamgeslagen en moest uiteindelijk genoegen nemen met de witte badjassen, de kleur behorend bij de onderliggende ploeg.

Uit handen van Sjaak Swart

De rode exemplaren waren voor Ajax, net als de medailles en de KNVB Beker die aanvoerster Koster kreeg uitgereikt uit handen van die andere clubicoon: Sjaak Swart. "De schaal en de beker, in dit shirt. Dat is het mooiste wat ik in mijn carrière heb meegemaakt", sprak een emotionele Koster na afloop voor de camera van FOX Sports.

En de KNVB Beker gaat naar Amsterdam.

Coach Ed Engelkes, feestend met Lois Oudemast, verlaat Ajax met twee hoofdprijzen dit seizoen.

Merel van Dongen en Marjolein van den Bighelaar: trots op de beker.

Statistieken

Wedstrijd
Ajax - PSV 2-0 (0-0).

Scoreverloop
55. Desiree van Lunteren 1-0; 68. Marjolein van de Bighelaar 2-0.

Scheidsrechter
Shona Shukrula.

Gele kaart
Van Lunteren (Ajax).

Opstelling Ajax
Sarasola, Hoogendijk, Koster, Van Dongen, Philtjens, Kaagman (65. Payne), Van Lunteren, Zeeman, Oudemast (86. Hassett), Van den Bighelaar, Pieëte (77. Reichardt).

Opstelling PSV
Christ, Akkerman (65. Coolen), Moorrees (70. Susanna), Nouwen, Sanders, Van Schijndel, Mourmans, Folkertsma, Koopmans, Kuijpers, Lewerissa.

KNVB Beker vrouwen KNVB Beker vrouwen Alle bekerwinnaars uit het verleden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen