Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘We kunnen goed omgaan met een alles-of-niets-wedstrijd’

KNVB Media
KNVB Media
27 april 2017, 10:00

John van den Brom miste namens Vitesse een strafschop in de finale van 1990. - Foto: KNVB Media

Gaat de KNVB Beker in 2017 naar AZ of naar Vitesse? In aanloop naar de bekerfinale blikt KNVB.nl vooruit met de betrokkenen. Vandaag: AZ-trainer John van den Brom.

John van den Brom (50) treft de club waar jarenlang zijn hart lag. Twaalf jaar kwam hij uit voor Vitesse en hij was er in seizoen 2011/’12 hoofdtrainer.

Van den Brom speelde de hoofdrol in de enige bekerfinale van Vitesse ooit. In 1990 was PSV met 1-0 te sterk. In de laatste minuut miste de huidige oefenmeester van AZ een strafschop. “Het duurde lang voordat ik hem mocht nemen. Dat kwam mede omdat Hans Dorjee, toen assistent van PSV, in het veld kwam om doelman Hans van Breukelen iets in zijn oor te fluisteren.’’

‘’Dorjee was mijn trainer geweest bij Vitesse en kende mij door en door. Ik weet tot op de dag van vandaag niet wat hij heeft gezegd. En Van Breukelen speelde het mentale spelletje ook goed. Het is misschien een slap excuus, maar ik werd er erg onzeker van.”

John van den Brom viert feest met doelman Tim Krul na het behalen van de finale.

Dikke tranen

De gemiste strafschop heeft Van den Brom veel pijn gedaan. “De wedstrijd was bijna direct daarna afgelopen. Ik ben languit op het veld gaan liggen en heb dikke tranen gehuild. Door mij hadden we verloren, zo voelde dat. We waren in het tweede deel van de wedstrijd de betere ploeg. Hadden echt het gevoel dat we na de eventuele gelijkmaker de wedstrijd in de verlenging zouden gaan winnen.”

“Inmiddels ben ik hier natuurlijk wel overheen. Het was een uniek seizoen. We werden als promovendus direct vierde en haalden de bekerfinale. In de halve finale klopten we toen Willem II met 3-0. Ik maakte alle goals. Nog steeds denk ik met heel veel plezier terug aan dat jaar.”

Twee keer ook?

Ik ben languit op het veld gaan liggen en heb dikke tranen gehuild

In aanloop naar de bekerfinale in 2017 werd de huidige coach van AZ nog veel geconfronteerd met het moment. “Niet alleen de media, maar ook de supporters van Vitesse zijn het nog niet vergeten. Toen ik pas bij Vitesse - sc Heerenveen op de tribune zat, hoorde ik kreten als ‘Jij hebt ons de eerste beker gekost’. Ik antwoordde dan met een lach dat ik binnenkort óók voor de tweede keer zal zorgen!”

Want Van den Brom is vastbesloten. Zijn AZ moet het in de finale kunnen afmaken. “Ik denk dat Vitesse en AZ elkaar kwalitatief niet veel ontlopen. Ik hoop dat onze ervaring de doorslag geeft met jongens als Ron Vlaar en Tim Krul in de selectie. Daarnaast hebben wij eerder dit seizoen ook Europees tegen FC Zenit een alles-of-niets-wedstrijd gespeeld. We hebben toen laten zien dat wij hier goed mee om kunnen gaan.”

Wisselvallig

“We zijn dit seizoen te wisselvallig geweest en voetbalden zelden sprankelend. Aan de andere kant zijn we goed op weg om al onze doelstellingen te halen. We staan in de competitie op een play-offplaats, hebben Europees overwinterd en hebben ook nog eens de bekerfinale bereikt. Nu is het zaak om het goed af te maken. Als we de beker winnen, dan beleven we hier bij AZ straks allemaal een heerlijke zomer", besluit Van den Brom.

KNVB Beker KNVB Beker Alles over de KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen