Feyenoord verslaat FC Utrecht en wint KNVB beker: 2-1

24 april 2016, 19:51
5:14

De spelers van Feyenoord tonen dolblij de KNVB beker aan het publiek. - Foto: KNVB Media

Feyenoord heeft voor de twaalfde keer in de historie de KNVB beker gewonnen. Zondag rekende de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in een sfeervolle Kuip met 2-1 af met FC Utrecht. Eljero Elia tekende een kwartier voor tijd via de rug van doelman Filip Bednarek voor de winnende treffer.

Feyenoord had in de eerste helft duidelijk het initiatief. FC Utrecht leunde achterover en kwam lang niet in de problemen. Alleen Michiel Kramer kreeg een grote kans. Mark van der Maarel leverde de bal zomaar in bij de spits, die oog in oog met Bednarek (de Poolse doelman verving de geblesseerde Robbin Ruiter) naast schoot.

Aan sfeer geen gebrek tijdens de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht.

Nadat Dirk Kuyt met een kopbal en een schot van afstand voor licht gevaar had gezorgd, viel vlak voor rust de verdiende 1-0. Rick Karsdorp, die aan de rechterkant veel vrijheid kreeg om op te komen, speelde Kuyt aan, die de bal panklaar legde op het hoofd van Kramer. De Feyenoord-spits had het vizier nu wel op scherp staan en kopte de bal achter Bednarek.

Kramer juicht nadat hij zijn ploeg op 1-0 voorsprong heeft gezet.

FC Utrecht had het tot die tijd, op een te scherpe voorzet van Nacer Barazite na, Feyenoord nog geen moment moeilijk gemaakt. Na de treffer kroop de ploeg van trainer Erik ten Hag echter wat meer uit zijn schulp en kreeg het zelfs nog een kans op de gelijkmaker. Uit de voorzet van Timo Letschert kopte de verder onzichtbare Sébastien Haller over.

Meer open tweede helft

Het bleek de opmaat voor een meer open tweede helft waarin FC Utrecht meer aandrong. Na vijf minuten leverde het al resultaat op. Een vrije trap van Barazite belandde via de kluts voor de voeten van Ramon Leeuwin. De verdediger schoot hard binnen: 1-1.

Na wat kansjes over en weer, was het Feyenoord dat steeds meer de wedstrijd naar zich toe trok. Jens Toornstra testte met een vrije trap Bednarek, die met de vuist redding bracht. Een kwartier voor tijd zette Eljero Elia de Rotterdammers weer op voorsprong. De aanvaller kapte Van der Maarel uit en schoot in de korte hoek via de doelman binnen: 2-1.

Elia kapt Van der Maarel uit op weg naar de beslissende 2-1.

Slotoffensief

In het laatste kwartier probeerde Ten Hag zijn ploeg te manen tot een slotoffensief. De inbreng van spits Ruud Boymans moest de aanzet daartoe geven. Barazite had de beste mogelijkheid. De aanvallende middenvelder schoot echter naast. In blessuretijd had Elia aan de andere kant de kans om de wedstrijd te beslissen, maar ook hij schoot naast.

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, vielen de spelers en supporters van Feyenoord elkaar in de armen en barstte er een waar Rotterdams volksfeest los.

Respect van de Feyenoord-spelers voor verliezend finalist FC Utrecht.