Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB bekerfinale: Feyenoord - FC Utrecht

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2016, 21:39

Foto: KNVB Media

De bekerfinale gaat tussen Feyenoord en FC Utrecht. Nadat de club uit de Domstad woensdagavond VVSB uitschakelde, plaatste Feyenoord zich een dag later via een 3-1 zege ten koste van AZ voor de eindstrijd in De Kuip.

Op 24 april melden zich twee echte cupfighters in Rotterdam. Feyenoord (15 finales, 11 keer winst) en FC Utrecht (6e finale, 3 keer winst) weten wat het is om de finale te spelen en te winnen.

Meer dan de beker

De strijd in De Kuip gaat om meer dan de Dennenappel alleen. De bekerwinnaar mag ook aantreden tegen de landskampioen voor het duel om de Johan Cruijff Schaal op 31 juli, en weet zich direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De verliezend bekerfinalist blijft met lege handen achter en zal zich via de 3e plaats in de Eredivisie dan wel de play-offs moeten zien te plaatsen voor Europees voetbal. Met Feyenoord en FC Utrecht in de (sub)top van de Eredivisie, heeft een bekerfinale met beide clubs ook gevolgen voor de toewijzing van de Europese plaatsbewijzen.

Vijf Europese tickets

In het seizoen 2016/’17 zijn voor Nederland vijf Europese tickets beschikbaar:

1 plaats in de groepsfase van de Champions League voor de landskampioen.

1 plaats in de 2e voorronde van de Champions League voor de nummer 2 van de Eredivisie.

1 plaats in de groepsfase van de Europa League voor de bekerwinaar.

1 plaats in de 3e voorronde van de Europa League voor de nummer 3 van de Eredivisie.

1 plaats in de 3e voorronde van de Europa League voor de winnaar van de play-offs.

Play-offs

De play-offs voor Europees voetbal worden gespeeld door nummers vier tot en met zeven van de Eredivisie. De enige uitzondering is wanneer de bekerwinnaar op de eindranglijst op de eerste, tweede of derde plaats dan wel een van de play-offs plekken eindigt. Dan neemt de nummer acht van de Eredivisie deel aan de play-offs.

Huidige stand

Op basis van de huidige stand (per 3 maart*) zou PSV zich rechtstreeks plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, terwijl Ajax voorronden voor het kampioenenbal zou moeten spelen. Bij bekerwinst van Feyenoord plaatst AZ zich als nummer vier direct voor de 3e voorronde van de Europa League. FC Utrecht (5e op de ranglijst), Heracles Almelo, Vitesse en N.E.C. zouden dan de deelnemers aan de play offs voor Europees voetbal zijn. Bij bekerwinst van FC Utrecht plaatst Feyenoord zich als nummer drie rechtstreeks voor de 3e voorronde van de Europa League. AZ, Heracles Almelo, Vitesse en N.E.C. zouden dan de deelnemers aan de play-offs voor Europees Voetbal zijn.

Bekerwinnaar ook landskampioen

In het geval dat Feyenoord of FC Utrecht de 2e plaats of zelfs de titel zouden weten te halen, wijzigt de verdeling. Het ticket voor de Champions League gaat namelijk boven het ticket voor de Europa League. De plaats in de groepsfase van de Europa League gaat in dat geval naar de nummer drie op de ranglijst. De nummer vier plaatst zich rechtstreeks voor de 3e voorronde van de Europa League. De nummers 5 tot en met 8 strijden vervolgens om het tweede ticket voor de 3e voorronde van de Europa League.

* Stand per 3 maart:

1.     PSV
2.     Ajax
3.     Feyenoord
4.     AZ
5.     FC Utrecht
6.     Heracles Almelo
7.     Vitesse
8.     N.E.C.

 

Bekijk de samenvattingen van de halve finales: 

Highlights Feyenoord - AZ, KNVB beker 03.03.2016 

Highlights FC Utrecht - VVSB, KNVB beker 02.03.2016 

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen