Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'KNVB bekerfinale voelt als Champions League'

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2016, 8:55
2:58

Foto: KNVB Media

AZ staat voor de vierde keer in vijf jaar in de halve finale van het KNVB bekertoernooi. Dat kan geen toeval zijn. Clubicoon Martin Haar over de krachten die vrijkomen als AZ een bekerduel speelt.

Als speler kennen we Martin Haar (63) als de inschuivende vrije verdediger van Haarlem die de ballen op de stropdas van de aanvallers legde. Het grote Haarlem van Ruud Gullit, Gerrie Kleton, Wim Balm en Piet Keur, onder anderen, dat beginjaren tachtig legendarische Europese wedstrijden speelde.

Na zijn actieve carrière groeide Haar op de bank bij AZ uit tot clubman. Na een jaartje A-junioren trainen werd hij assistent van Theo Vonk. "Daarna volgden als trainers Wim van Hanegem, Henk van Stee, Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Gertjan Verbeek, Dick Advocaat," somt hij een rijtje grootheden uit het Nederlandse trainingsgilde op. 

Cupfighter

De AZ-cultuur? Normaal doen en hard werken

Waar zij vertrokken, bleef Haar op de bank, hoewel hij dit seizoen de beloften traint. Hij lijkt na al die jaren de geijkte persoon om antwoord te geven op de vraag waar het cupfighter-gevoel van AZ vandaan komt? "Normaal doen en hard werken", zo omschrijft Haar de cultuur binnen de club. En zo beweegt hij zich ook over het trainingsveld. Als spelers verslappen galmt zijn stem door de maartse slagregens op Sportpark Kalverhoek in de Zaanstreek. "Druuuk!"

Maar 'hard werken' doen andere clubs ook, dus er moet meer zijn. "Loting speelt natuurlijk ook een rol", zegt Haar. Je kunt niet vier jaar lang gelukkig loten. En AZ heeft ook Ajax en PSV uitgeschakeld. "De beker maakt toch altijd krachten los bij AZ." Dan begint hij te vertellen over de twee finales die hij met AZ heeft gespeeld. "Ik heb Champions League en Europa League meegemaakt, maar een KNVB bekerfinale voelt als de Champions League." 

Zuur en zoet

Haar heeft hem met AZ gewonnen en verloren. "In 2007 speelden we tegen Ajax, maar wat veel mensen niet weten is dat we vier dagen daarvoor de titel misliepen in het spannendste competitieslot ooit." AZ leek destijds op weg naar zijn tweede schaal in de historie, maar verloor bij Excelsior, waarna PSV op doelsaldo - met een doelpunt verschil op Ajax - kampioen werd. "Uiteindelijk verloren we ook nog de bekerfinale na strafschoppen."

De revanche - wat de beker betreft - volgde in 2013. Ajax werd in de halve finale met 0-3 in de eigen Arena geklopt. In De Kuip wachtte het favoriete PSV. "Toon Gerbrands was toen directeur en die heeft voor de finale Joseph Oubelkas uitgenodigd, schrijver van het boek '400 brieven van mijn moeder'. Die jongen belandde op 24-jarige leeftijd onschuldig in een gevangenis in Marokko en vond toch de kracht om die uitzichtloze situatie te overleven, vooral dankzij de brieven van zijn moeder. Zijn verhaal maakte diepe indruk op de jongens en heeft ze misschien net dat beetje extra gegeven om PSV te verslaan." 

Dat zal de kracht zijn van AZ. Waar bekers in de prijzenkast staan, gonzen de verhalen, zeker met zulke bevlogen vertellers als Martin Haar. En die prikkelen een nieuwe generatie om het zelf mee te maken.

Donderdag 3 maart

Feyenoord - AZ, 20.45, Stadion De Kuip in Rotterdam

Live op SBS6 (vanaf 20.25 uur) en FOX Sports 1 (vanaf 20.00 uur).

KNVB beker KNVB beker FC Utrecht naar finale KNVB beker FC Utrecht naar finale KNVB beker


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen